onsdag 23 mars 2011

Avhoppare förvarnade Gröna vänsterns EU-kritiker

Lilja Mósesdóttir har befunnit sig ute i kylan i snart två år. Men Atli Gíslasons avhopp från Gröna vänstern i alltinget överraskade många partikamrater. Regeringen har hittills inte flirtat med några ledamöter från andra partier för att backa upp koalitionen - men flera kandidater finns.

I måndags meddelade Lilja Mósesdóttir och Atli Gíslason att de lämnade Gröna vänsterns arbete i alltinget. Beslutet var en följd av att de ansåg att partiet gjort avsteg i för många hjärtefrågor som Icesave, IMF och EU. Dessutom kritiserade de Socialdemokraterna för att agera odemokratiskt i ivern att bana väg för isländskt EU-medlemskap.

När gårdagens session i alltinget inleddes läste talkvinnan Ásta Ragnheiður Jóhannesdóttir en deklaration där Atli Gíslason och Lilja Mósesdóttir avsade sig samarbetet med Gröna vänstern och deklarerade att de skulle fortsätta som oberoende ledamöter. Samtidigt petades de också från de nämnder de tidigare haft platser i.

Måndagens händelser präglade tisdagens frågestund. Oppositionen kritiserade regeringen för att vara upptagen med interna stridigheter i stället för att få fart på ekonomin. Finansminister Steingrímur J. Sigfússon sade dock att koalitionens politik inte förändrats med avhoppet.

Lilja Mósesdóttir satte sig på tvären redan sommaren 2009 när Icesave för första gången behandlades i alltinget. Hon har sedan dess gått emot regeringens linje vid ett flertal tillfällen - mest anmärkningsvärt när hon tillsammans med Atli Gíslason och Ásmundur Einar Daðason lade ned sina röster om 2011 års budget.

Sedan dess har hon ofta vädrat kritik mot regeringen. Och de första allvarliga funderingarna på att hoppa av kom i julas.

Atli Gíslason har visserligen också många gånger uttryckt missnöje med regeringens politik. Även han har protesterat mot koalitionens hållning i Icesave-frågan, samarbetet med Internationella valutafonden och Islands närmande till EU.

Men han har varit mer tystlåten än Lilja Mósesdóttir och haft en stabil position inom partiet. När regeringen möblerades om och en inrikesministerpost skapades var han, enligt uppgift, sugen på jobbet som i stället gick till Ögmundur Jónasson. Rykten gör gällande att han som jurist såg sig ha en lämplig bakgrund till att bland annat basa över det tidigare justitiedepartementet. Uppgifterna, som är obekräftade, gör gällande att besvikelsen kan ha varit en bakgrund till avhoppet.

Avhoppet kom som en överraskning för de flesta på måndagens partigruppsmöte. Men inte för alla. Atli Gíslason och Lilja Mósesdóttir sade under presskonferensen att några partikamrater fick kännedom om beskedet redan på söndagskvällen.

Syftet sades då inte ha varit att locka med ytterligare avhoppare. Uppgifter gör gällande att det rör sig om Ásmundur Einar Daðason, Jón Bjarnason och Ögmundur Jónasson - de tre EU-motståndare som tillsammans med föräldralediga Guðfríður Lilja Grétarsdóttir varit mest kritiska mot regeringens politik. Ändå är det svårt att inte se förhandsbeskeden som ett sätt att ge fler missnöjda möjligheten att hoppa av och slippa ta steget på egen hand.

Ásmundur Einar Daðason, som säger sig dela Lilja Mósesdóttirs och Atli Gíslasons kritik mot regeringens politik, stannar dock i Gröna vänsterns alltingsgrupp tills vidare. Men han har vid flera tillfällen klargjort att han kan tänka sig att hoppa av. En sådan nyckelfråga är till exempel EU, där han anser att Island ägnar sig åt en anpassningsprocess som inte inryms i det mandat som getts av alltinget.

Utrikesminister Össur Skarphéðinsson sade i går att regeringen till och med blivit starkare av avhoppet. Tillsammans med statsminister Jóhanna Sigurðardóttir fick han den tuffaste kritiken av Atli Gíslason och Lilja Mósesdóttir. Nu tror han att meningsskiljaktigheterna blir färre.

Regeringen har fortfarande egen majoritet. Men tillsammans med partibytaren Þráinn Bertelsson finns fortfarande fem mer eller mindre osäkra kort inom Gröna vänstern.

Att ta in ett nytt parti i samarbetet tycks inte sannolikt. Om stöd behövs verkar det kanske troligare att åtminstone Socialdemokraterna sneglar på EU-vänner inom Framstegspartiet och Självständighetspartiet.

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och Ragnheiður Ríkharðsdóttir är de mest uttalade EU-vännerna inom Självständighetspartiet. Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, som har varit vice ordförande och statsråd, är vingklippt efter makens ifrågasatta affärer i samband med finanskraschen. Även om hennes ställning i partiet försvagats så vore samma band en belastning även vid ett samarbete med Socialdemokraterna. Och trots att Ragnheiður Ríkharðsdóttirs inställning till EU inte är populär så är hon absolut inte ute i kylan.

Detsamma gäller Framstegspartiets Guðmundur Steingrímsson och Siv Friðleifsdóttir. Båda har en stabil förankring i sitt parti - trots att de går på tvären när det gäller EU och Icesave. Om regeringen behöver deras stöd lär det därför knappast komma gratis.

Här kan du läsa mer om avhoppet från Gröna vänstern.