måndag 14 mars 2011

Här finns Islands historia i bilder

Ljósmyndasafn Reykjavíkur är Reykjavíks fotografiska museum. Det ligger nära hamnen och bjuder ofta på trevliga utställningar om livet på Island i nutid och dåtid. Inträdet är fritt.

Men en minst lika stor skatt är det omfattande bildarkiv som finns på nätet. Det kräver visserligen lite letande, men är ett trevligt tidsfördriv för den som vill se hur det såg ut på Island i svunna tider - från slutet av 1800-talet till hyfsat färska färbilder.

Som slösurfare är det lätt att väckas av förundran. Här finns nämligen både aningslösa vardagsfoton och arrangerade konstverk. Som den här lättklädda kvinnan fotograferad bredvid nyrunnen lava från Hekla år 1970. Och de här fantastiska fotona från Djúpavíks glansdagar när sillfabriken byggdes och flygplan landade i fjorden i det då väglösa landet. Eller hajfiske i Reykjavík år 1915 här, här en trettio år gammal bild från Norðurfjörður som visar att tiden inte står still i Árneshreppur, vulkanutbrottet som skakade Hemön 1973 här, och de första bilderna från Surtseys utbrott 1963 här.

Bilden ovan är tagen i Reykjavík, förmodligen vid Barónsstígur, och visar hur 1918 års utbrott vid Katla såg ut från huvudstaden i soluppgången.

Foto: Magnús Ólafsson