måndag 7 mars 2011

Hundrað og eitt-kynslóðin


Góðir farþegar, velkomnir heim brukar Icelandairs flygvärdinnor hälsa resenärerna som landar på flygplatsen i Keflavík. Och det följs av Ladies and gentlemen, welcome to Iceland. I ankomsthallen hälsar Iceland Express passagerarna Velkomnir heim respektive Welcome to Iceland.

Den som talar isländska är alltså den som också kan kalla Atlantklippan för sitt hem. Den som inte begriper öspråket är här på besök. Och den som förstår isländska men inte kallar Island för hemma, tja, det är en typ av besökare som hamnar någonstans mittemellan välkomsthälsningarna - varken turist eller infödd.

Nåja. Sedan en vecka tillbaka är 101 Reykjavík Islandsbloggens tillfälliga hem, och blir så över våren och sommaren. Med utsikt över Esja, hamnen, åklagaren Ólafur Þór Haukssons kontor och ständig uppsikt över bensinprisets utveckling ska det käkas plokkfiskur, skrivas, intervjuas och analyseras. Exakt vad får dock förbli en hemlighet eftersom det är så den som betalar kalaset vill ha det för tillfället.


Att slaskinreda en bostad innebär även här ett besök till Ikea. Med tanke på hur mycket varuhuset frossar i svenskhet - från Mysa gräs till köttbullsporr - tar det ganska effektivt udden av kopplingen mellan det isländska språket som det som definierar en islänning. Svensken är köttbullar och några underliga vokaler med flugskit ovanför de "riktiga" bokstäverna.

Ikea huserar i Urriðaholt i Garðabær. Intresset för den nya stadsdelen kollapsade i samband med finanskraschen. Kommunen och energibolaget Orkuveita Reykjavíkur hade pumpat in miljarder i bygget av infrastruktur som det plötsligt inte fanns några användare av.

Försäljningen av tomterna i området pågår alltjämt, men många har faktiskt hittat köpare. Innan byggarbetarna hittat tillbaka framstår stadsdelen fortfarande dock som ett monument över krisen. Den som vill vara lite extra ironisk kan förstås konstatera att Urriðaholt marknadsför sig som prototypen för en stadsdel där den ekologiska hållbarheten står i fokus - och ur miljösynpunkt är det naturligtvis utmärkt om människan och maskinerna håller tassarna borta.

Några som redan har hittat till Urriðaholt är Náttúrufræðistofnun Íslands. I helgen firade de nyinflyttade med öppet hus. Senare i dag får du kika in hos dem.

Andra medier om Island:
Skidåkning vid världens ände: Svenska Dagbladet
Hopp för Island - ljungpiparen har anlänt: Göteborgs-Posten