tisdag 29 mars 2011

Islandsbloggen listar: Elva dåliga saker med Island

Vad är dåligt med Island? Frågan kom från en läsare och måste förstås få ett svar. Här är elva små och stora saker som gärna hade fått vara annorlunda.

1. Trafiken:
Reykjavík är en liten stad men ändå något slags skalenlig modell av Los Angeles där bilen regerar. Avstånden kan vara förvånansvärt stora, kollektivtrafiken gles, snöröjningen hopplös och tiden att gå över gatan vid grön gubbe anpassad efter skenande gaseller. Och isländska bilister är inte de mest hänsynstagande mot cyklister eller fotgängare. Frågan är om inte alla monsterjeepar som kryssar nedför Bankastræti har försetts med kofångare just för att kunna dundra på gångtrafikanter utan att repa metalliclacken.

2. Västerlånggatanifieringen:
Turismen är en av Islands viktigaste näringsgrenar som ökar i betydelse. Det märks. Efter finanskrisen har Laugavegur i allt högre grad blivit Islands svar på Västerlånggatan. Att en souvenirbutik marknadsför sig som den lunnefågligaste i stan säger allt.

3. Dagstidningarna:
Island har - med respekt för tredagarstidningen DV - ingen bra dagstidning. Den jämngrå Morgunblaðið tycks nu för tiden satsa på naturbilder på förstasidan (såvida ingen, som ovan, har lyckats knäppa en synnerligen osmickrande bild på någon minister) och svavelosande ledarsidor där chefredaktören Davíð Oddsson riktar kritik mot alla som har fel - vilket är alla som inte håller med. Och Fréttablaðið har visserligen den briljante satirtecknaren Halldór Baldursson, men därutöver är tidningen för det mesta lika slätstruken som huvudkonkurrenten.

4. Reklamlagen:
Lagen som säger att den sammetsröstade skådespelaren Ingvar E. Sigurðsson måste göra speakertexterna till samtliga tv-sända isländska reklamfilmer borde avskaffas.

5. Vintermörkret:
Island är en eller två timmar efter Sverige. Utmärkt för den som ändå har en tendens att uggla uppe på småtimmarna. Men det är riktigt trist under midvintern när det blir ljust först fram emot elva.

6. Datumdilemma:
Bónus är den största livsmedelskedjan på Island med utpräglad lågprisprofil. Det mesta med Bónus är bra - men kollen på var det råkar droppa köttsaft över andra produkter samt vilka varor som har gått ut eller börjat mögla och därför ska bort från butikshyllorna är usel.

7. Pruttlukten:
Det går fort att vänja sig och det är egentligen ingen större grej. Men om det hade gått att välja hade det gått att leva utan det pruttluktande vattnet.

8. Islandsgrått:
Vädret är på något sätt en del av charmen med Island. Det är svårt att inte bli fascinerad av de ständiga skiftningarna - ibland hinns det med regn, hagel, snö, hårda vindar, stiltje och solsken inom loppet av en timme. Men de där riktigt mulna dagarna när himlen knappt ens har någon färg och molnen ruvar tätt ovanför hustaken är inte den mest förföriska nyansen av islandsgrått.

9. Silvertärnan:
Fåglar är trevliga att titta på. Men den kamikazebombande silvertärnan är trevligast på håll. Den som kommer för nära häckningsplatsen - och det gäller även hästar och får - kan räkna med attackdykförsök mot skallen. Om Island någon skulle utsättas för en invasion är det här det ilskna gänget som borde skickas fram emot angriparna.

10. Språkdebatten:
På sina håll finns en oro över isländskans utveckling. Det moderna samhället har gjort språkvården tandlösare när lånord hinner få snabb spridning innan det finns några rekommendationer att följa. Ändå är isländskan enligt undersökningar sällsynt stabil och ohotad. Språket används inom samtliga domäner på ett tydligt avgränsat geografiskt område. Det är svårslagna förutsättningar för att det ska leva vidare. Ett sätt att göra det ännu starkare vore att låta de inflyttade som kämpar för att bemästra språket göra just det - i stället för att vissa av dem som bekymrar sig om isländskans fortlevnad tar initiativ till att byta till engelska när någon råkar böja þrjú i stället för þrjá.

11. Icesave:
Gäsp.

Islandsbloggen i morgon: Tretton bra saker med Island.