onsdag 30 mars 2011

Islandsbloggen listar: Tretton bra saker med Island

Efter att ha listat elva dåliga saker med Island är det i dag dags för att uppmärksamma tretton bra grejer med landet. Och på den listan får varken Gullfoss eller Geysir plats.

1. Tomater:
Isländska tomater är - möjligen något överraskande - fantastiska. Förmodligen för att de kan hamna i butikerna några timmar efter att de plockas, till skillnad från de orangebleka båtflyktingarna från Nederländerna som tronar i svenska butikshyllor. Allra bäst är körsbärstomaterna från Heiðmerkur, som i sig uppges vara tillräckliga för att få föreningen Anonyma tomatknarkare att förlägga sitt årsmöte till Island.

2. Luften:
Att ta djupa andetag vid havet är svårslaget - där luften doftar tång, salt och lätt fiskigt.

3. Natur Fis:
Apropå luft och lukt. Få länder kan sannolikt stoltsera med toalettpappret Natur Fis.

4. Lunnefågeln:
När uttrycket störtskönt myntades var det förmodligen med lunnefågeln i åtanke. Den lilla clownnäbbade varelsen flaxar febrilt för att hålla sig i luften och landar lika graciöst som den genomsnittlige deltagaren i "Let's Dance". Lunnefågeln sätter ut fötterna, studsar omkring lite och lyckas så småningom få fötterna ned och näbben upp. Den är helt enkelt Islands motsvarighet till kängurun - ett djur som rör sig så roligt att det är svårt att inte fnissa.

5. Bankerna:
På Island har du aldrig långt till banken. Inte bara för att överetableringen alltjämt är enorm, utan för att de äger det mesta. Vare sig du köper livsmedel, snabbmat, böcker eller kläder är sannolikheten stor att du i praktiken handlar hos en bank.

6. Bad:
De isländska badhusen är motsvarigheten till britternas pubar och tyskarnas ölstugor - möjligen för att starköl var förbjudet i landet fram till 1989. Att bada är billigt och härligt. Sällan är hjärnan så skönt mosig som efter någon timme i ett varmt dopp.

7. Trompís:
Tromp är inte någon av Nói Síríus bästa chokladbitar, men i glassform är den magisk. Kjörís, som tillverkar kalaset, har stoppat ned den i en bytta med vaniljglass, choklad, lakrits och kokos. Det är högdensitetsglass - en halvliter väger 430 gram - som i många butiker säljs för obegripliga 279 isländska kronor, alltså i dagens läge 15 svenska kronor.

8. Strætó:
Det går att gnälla en hel del på kollektivtrafiken i Reykjavík - trafiken slutar tidigt och börjar sent på helgerna. Men den är prisvärd och ett smidigt sätt att ta sig utanför stan. Dessutom är tidtabellen ofta anpassad så att det ska vara lätt att byta mellan olika linjer utan lång väntan. På andra orter - som Akranes, Akureyri, Keflavík och Ísafjörður - finns också lokalbussar, i många fall betydligt glesare men ibland gratis.

9. Ljuset:
Lika trist som gråvinterdiset är sommarljuset underbart. Solsken över Mývatn är naturporr i världsklass.

10. Kronan:
Den instabila kronan har gjort Island billigare. I dagsläget är den lilla manöver som krävs för en snabb omräkning från isländska kronor till svenska att ta bort den sista siffran i priset, dela med två, och så är det lite mer. Till sist blir det så snurrigt att prismedvetenheten försvinner. Och det är säkert bra - åtminstone för affärsidkarna.

11. Väder för barn:
Varje dag presenterar tv-kanalen Stöð 2 en krakkaveðurspá, en väderprognos för barn. Nå. Egentligen är den kanske mest för föräldrarna, som med hjälp av små bedårande eskimåliknande barnungar utspridda över väderkartan får besked om lämplig klädsel för morgondagen. Mössa på? Vantar av? Vindtät jacka i Reykjavík eller varma byxor i Egilsstaðir? Dagens krakkaveðurspá ger svaret.

12. Kókómjólk:
I mejeriprodukternas värld är Sverige ett u-land jämfört med Island. Det gäller inte bara skyr, som nu säljs i samtliga nordiska länder utom Sverige (även om någon har registrerat domänen Skyr.se), utan även exempelvis Kókómjólk. Chokladmjölkskatten förkunnar att Kókómjólk gör dig stark - och det måste ju vara sant.

13. Traditionerna:
Exotism har alltid funkat som marknadsföring. Och få saker har så avskräckande verkan som okonventionella matvanor - på somliga platser mumsar befolkningen glatt på saftiga hundar vilket väcker avsky på andra håll, och att äta gris och ko i stället för att låta dem grymta och råma ifred är på sina håll lika uppseendeväckande. Entré Þorrablót, alla matutmaningars moder med fokus på könsdelar och inälvor inlagda i underliga vätskor. Förmodligen uppfunnet redan av vikingarna för att hålla obehöriga på avstånd, i dag effektfullt använt som ett bombsäkert sätt att äckla och förundra turister. Det mesta smakar som det gör, men det är rätt charmigt. Som sagt, exotism funkar.

Här kan du läsa om elva dåliga saker med Island.