onsdag 9 mars 2011

Isländska bankchefer får kritik för miljonlöner

Íslandsbanki och Arion banki tjänar mer pengar nu än de gjorde före krisen. Och bankcheferna har höjt sina löner i takt med den positiva utvecklingen. Nu kräver politiker att ledningen visar ansvar och inte låter ersättningen till bankcheferna skena på nytt.

Både Arion banki (tidigare Kaupþing) och Íslandsbanki (tidigare Glitnir) gjorde starka resultat under 2010. Arion banki tjänade 12,6 miljarder isländska kronor efter skatt. Íslandsbanki drog in 29,4 miljarder - vilket kan jämföras med vinsten på 27,7 miljarder år 2007. Resultatet är alltså bättre än före kraschen och skulle som jämförelse täcka den beräknade kostnaden för Icesave-avtalet.

Bankchefernas löner har stigit i takt med resultaten. Arion bankis Höskuldur H. Ólafsson tjänade 4,3 miljoner kronor i månaden förra året, en ökning med 40 procent jämfört med företrädaren Finnur Sveinbjörnsson. I årslönen, på totalt 30 miljoner, ingår 10 miljoner som han fick när han tillträdde sommaren 2010.

Íslandsbankis Birna Einarsdóttir hade under 2010 2,6 miljoner kronor i månaden medan Landsbankis Steinþór Pálsson fick nöja sig med 1,1 miljoner kronor.

Bankernas stora vinster beror framför allt på att utlåningen inte varit i så uselt skick som befarat och att avskrivningarna därför blir betydligt mindre. Den utlåning som Íslandsbanki övertog från Glitnir har i årsredovisningen uppvärderats med 14,4 miljarder och är därför en av huvudförklaringarna till det goda resultatet.

Arion bankis resultat är på samma nivå som 2009. I en prognos förutspår Höskuldur H. Ólafsson ett fortsatt starkt 2011, men att verksamheten får ett rejält lyft först 2012 då den stora vändningen på arbetsmarknaden väntas.

De höga lönerna och vinsterna har väckt reaktioner från höger till vänster. Självständighetspartiets Guðlaugur Þór Þórðarson säger till Vísir att det inte var meningen att bankernas avskrivna lån skulle gynna de utländska fordringsägarna, och Vilhjálmur Birgisson, ordförande för fackföreningen Verkalýðsfélags Akraness, säger till Morgunblaðið att de höga lönerna är oförsvarbara när vanliga löntagare har fått minskad köpkraft och i många fall sänkta löner. Därför anser han att det är dags att "borsta dammet av köksredskapen" och protestera på nytt. Även Gröna vänsterns Lilja Mósesdóttir, Steingrímur J. Sigfússon och Ögmundur Jónasson har kritiserat de höga lönerna och uppmanat till återhållsamhet.

Landsbankis Steinþór Pálsson tjänar alltså bara en fjärdedel av vad Arion bankis Höskuldur H. Ólafsson gör. Baggalútur har tagit del av ett "dokument" där Landsbankichefen får kritik för sin brist på girighet:
"Organisationen Isländska bankchefer har utfärdat en resolution där Landsbankis bankchef, Steinþór Pálsson, sägs vara en 'total låglönefåne' som i fortsättningen inte kan låta visa sig bland 'riktiga bankirer'. Steinþór får hård kritik för 'käringaktig undfallenhet och en oerhörd veklingssnobb' och anklagas dessutom för att försöka dra ned 'ärade bankirer' till 'en modest nivå bland miserabla mellanchefer och andra fattiga'. Han sägs även vara en 'föraktfull förolämpning' mot den tidigare ledningen för Landsbanki. Sedan meddelas formellt att Steinþór inte är välkommen på organisationens årliga fest i Abu Dhabi i maj, juni och juli i år - där är det bland annat tänkt att förnya flottan av bilar och makar."
Cheferna för Íslandsbanki och Arion banki var i går inbjudna till ett möte med alltingets finansmarknadsnämnd för att diskutera lönerna. Ingen av dem kom. Landsbanki har ännu inte lämnat in någon årsredovisning för 2010.