onsdag 16 mars 2011

Jón Gnarr anklagad för att fly skoldebatt

Dollar i stället för Musse Pigg-pengar, ja till Icesave och nej till att ställa upp i alltingsval. Trots att Jón Gnarr befinner sig i Österrike handlade ändå gårdagens kommunfullmäktigemöte i Reykjavík om borgmästaren.

Bästa partiet och Socialdemokraterna vill spara 400 miljoner isländska kronor per år genom att slå ihop förskolor och grundskolor. Planerna har mött omfattande motstånd både från föräldrar och anställda. I går diskuterades frågan på nytt i kommunfullmäktige på begäran av oppositionen.

Självständighetspartiet och Gröna vänstern missade inte chansen att anklaga Jón Gnarr för att fly diskussionen. Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir - som i Gnarr, den dokumentärfilm Jón Gnarr marknadsför i Österrike, kallats för humorbefriad och tråkig - passade på att undra om det var humorlöst att lämna landet och göra reklam för sig själv och arbetsmetoderna i Reykjavík samtidigt som han undkommer debatten.

Självständighetspartiets Hanna Birna Kristjánsdóttir efterlyste mer samråd med personal och föräldrar i stället för marknadsföringsresor till utlandet. Och socialdemokraten Dagur B. Eggertsson, som länge var den enda som talade för majoriteten, anklagades för att vara fräck när han talade om behovet av att spara. Att budgeten är ansträngd och behöver bantas vet Reykjavíkborna, sade Hanna Birna Kristjánsdóttir.

Partikamraten Kjartan Magnússon försökte upplysa Bästa partiet om att de, enligt hans mening, inte alltid behövde göra som Socialdemokraterna säger. Medan Dagur B. Eggertsson undrade varför oppositionen inte hade gjort samma invändningar mot besparingarna innan folkopinionen vaknade. Alternativ till sammanslagningar hade varit färre anställda per barn, färre öppettimmar eller försämrade villkor för personalen.

Gröna vänstern och Självständighetspartiet krävde att förslaget skulle dras tillbaka och utredas på nytt. Minuset i budgeten skulle bokföras som oförutsedda kostnader i väntan på besparingar som de berörda kunde ställa sig bakom. Men Bästa partiet och Socialdemokraterna ville inte backa i frågan och röstade ned oppositionen.

Tillsammans med socialdemokraten Oddný Sturludóttir håller Jón Gnarr på lördag ett möte i Hlíðaskóli i Reykjavík för några av de grundskolor och förskolor som omfattas av nedskärningarna. Tonläget lär bli uppskruvat även då.

I Wien passade Jón Gnarr på att ge sin syn på dagens Island. I en intervju med nyhetsbyrån APA berättade han att han tänker rösta ja till Icesave-avtalet:
"Jag tänker rösta för. Inte för att jag förstår det eller för att det är rättvist, utan för att jag är ganska uttråkad av det. Jag tänker rösta bort det."
I Kurier kallar han sig "anarkist", för APA "liberal socialist" och i ORF att han aldrig hade gett sig in i politiken om det inte hade varit för finanskraschen.

Jón Gnarr uttryckte också sin tvekan om islänningarnas intresse för EU-medlemskap och skulle heller se att Island tog upp dollarn i stället för euron eller de egna "Musse Pigg-pengarna" som valuta:
"Vi behöver inte gå med i USA för det."
Han förklarade sig nöjd med att vara borgmästare i Reykjavík och aspirerar i nuläget inte på att ta plats i alltinget. Och om Självständighetspartiet skulle återfå makten i landet tänker han "utvandra till Kap Verde".

Här kan du läsa mer om Bästa partiets och Socialdemokraternas budget för Reykjavík och här Islandsbloggens recension av Gnarr.