onsdag 30 mars 2011

Kaupþings jättelån kan vara grovt bedrägeri

Kaupþing fick ett nödlån från Seðlabanki Íslands på 500 miljoner euro. Samma dag lånade Kaupþing ut 171 miljoner till Lindsor med säte på Tortola i Brittiska Jungfruöarna. Bolaget kontrollerades av bankens ledning.

Polisen i Luxemburg genomförde i går en razzia mot fyra adresser i landet. 55 poliser deltog i tillslaget som utfördes med sju isländska utredare på plats samt experter från brittiska Serious Fraud Office. Åklagaren Ólafur Þór Hauksson var en av islänningarna som deltog.

Husrannsakningar genomfördes på isländsk och brittisk begäran mot Banque Havilland - tidigare Kaupthing i Luxemburg - samt förre bankchefen Magnús Guðmundssons bostad. Ingen greps i samband med tillslaget.

Brottsmisstankarna gäller enligt uppgifter grovt bedrägeri. Maxstraffet för brottet är sex års fängelse.

Den transaktion som nu utreds är ett lån som Kaupþing fick från Seðlabanki Íslands den 6 oktober 2008, samma dag som nödlagstiftningen klubbades i alltinget. Lånet beviljades med tillgångar i den danska banken FIH som säkerhet.

Vid den här tiden hade myndigheterna alltjämt vissa förhoppningar om att kunna rädda Kaupþing från en kollaps. Banken bedömdes länge vara den av de tre isländska storbankerna som hade de bästa finanserna. När Seðlabanki Íslands skrapade rent i bankvalvet gick de sista miljonerna därför till Kaupþing.

Men pengarna stannade alltså inte länge i banken. Samma dag beviljade Kaupþing - utan att sammankalla den grupp som hade till uppgift att ta ställning till större lån - ett lån på 171 miljoner euro till Lindsor. Pengarna blev dock inte kvar länge på Tortola. De flyttades i stället raskt till Luxemburg där de användes för att köpa värdepapper i Kaupþing tillhörande några av toppcheferna och de viktigaste kunderna.

Transaktionen innebar i praktiken att Kaupþing köpte ut några betrodda från risken att bli sittande med värdelösa tillgångar i banken. I stället hamnade notan hos aktieägarna och - i förlängningen - de isländska skattebetalarna.

Här kan du läsa mer om brottsutredningar mot Kaupþing.