torsdag 10 mars 2011

Kaupþings lån till finansbröder kan vara brottsliga

Kaupþings utlåning till bröderna Vincent och Robert Tchenguiz kan ha varit brottslig och skadat banken. Isländska och brittiska myndigheter tog i går nio personer, däribland flera toppchefer, till förhör. När Kaupþing kollapsade var bröderna skyldiga banken 2,18 miljarder euro.

Robert och Vincent Tchenguiz var de i särklass största låntagarna i Kaupþing. Även under sensommaren 2008 beviljade banken nya lån till bröderna trots att utsikterna på finansmarknaden blev allt svartare. De är i dag skyldiga Kaupþing drygt två miljarder euro.

I en gemensam razzia slog isländska och brittiska myndigheter i går till mot nio personer misstänkta för inblandning i den omfattande långivningen. Sju personer togs till förhör i London och två i Reykjavík. Utredare från bägge länderna fanns på plats för att bistå undersökningarna.

Brottsmisstankarna är enligt uppgifter till Islandsbloggen bedrägeri och trolöshet mot huvudman. I brittiska medier framkom i går att utredningen gällde sparkontot Kaupthing Edge, men de uppgifterna är enligt Islandsbloggens källor inte korrekta. Gårdagens tillslag uppges enbart röra utlåningen till Vincent och Robert Tchenguiz. Utredningen om Kaupthing Edge, som inleddes 2009, pågår dock alltjämt.

Åklagarna utreder om de generösa lånen var brottsliga. De ska enligt misstankarna ha beviljats trots att det var uppenbart att de missgynnade bankens aktieägare och ekonomiska läge. Vincent och Robert Tchenguiz misstänks ha utnyttjat sin ställning - Robert Tchenguiz satt i styrelsen för Exista, en av Kaupþings huvudägare - för att driva igenom affärerna och bankledningen ska ha agerat vårdslöst genom att inte kräva tillräckliga säkerheter för lånen. De misstänks därför även ha brutit mot interna regler.

I London togs Ármann Þorvaldsson, tidigare chef för det brittiska dotterbolaget Kaupthing Singer & Friedlander, Sigurður Einarsson, tidigare styrelseordförande för Kaupþing, ytterligare en toppchef som i dag är verksam vid den brittiska finansinspektionen, Financial Services Authority, samt två tidigare bankanställda vars identiteter är okända men som inte uppges vara isländska medborgare, till förhör. Samtliga nekar till brott. Ingen har heller begärts häktad utan samtliga släpptes under gårdagen.

I går morse genomfördes också flera husrannsakningar på ett tiotal adresser i London. Enligt ett pressmeddelande från Serious Fraud Office deltog 135 poliser i gårdagens tillslag.

På Island greps Bjarki Diego, som basade över Kaupþings utlåning, och ytterligare en toppchef. Även i Reykjavík utfördes husrannsakningar i de berördas hem. Förhören avslutades vid 20-tiden i går kväll. Bägge nekar till brott. Ingen av dem begärdes häktade. Förhören väntas fortsätta i dag.

Robert Tchenguiz affärer med Kaupþing började 2005. Under de första åren var utlåningen till honom men eskalerade ungefär samtidigt som han i mars 2007 tog plats i Existas styrelse. Samma vår beviljades ett av brödernas fastighetsbolag ett lån på 613 miljoner euro.

Utlåningen fortsatte tätt inpå kraschen. Det sista stora lånet, på 220 miljoner euro, betalades ut i juli 2008.

Brödernas skulder till banken växte också kraftigt under de sista tio månaderna innan Kaupþing kollapsade. I början av 2008 uppgick de till 1,2 miljarder euro. I oktober hade de växt till 2,18 miljarder.

Islandsbloggen senare i dag: Robert och Vincent Tchenguiz stämmer Kaupþing på miljardbelopp.

Här kan du läsa mer om Kaupþing och här mer om hur Bjarki Diego fick betala kvarskatt på 305 miljoner för aktieköp i den egna banken.

Svenskspråkiga medier om Kaupþing:
Peter Wiklöf talar ut om Kaupthingaffären: Ålandstidningen
ÅAB-ledning äger inga aktier i företaget: Nya Åland