lördag 19 mars 2011

Kaupþings Sigurður Einarsson till attack mot mediaIsländsk media ägnar sig åt "skvaller och slagord". Det skriver Kaupþings tidigare styrelseordförande Sigurður Einarsson i Fréttablaðið. Där anklagar han också media för att medvetet sprida osanningar och fungera som "gatans parlament".

Sigurður Einarsson togs i förra veckan till förhör tillsammans med andra tidigare Kaupþing-chefer och bröderna Vincent och Robert Tchenguiz samt två av deras närmaste män. Utredningen, som gäller bankens utlåning till bröderna Tchenguiz, pågår men samtliga släpptes efter förhör.

I Fréttablaðið går Sigurður Einarsson till attack mot medierapporteringen i samband med tillslaget. Han hävdar att ingen journalist ens försökte få fram sanningen om villkoren för frisläppandet, som rapporterades vara mot borgen:
"Själv var jag fri att resa på eftermiddagen samma dag efter ett 15 minuter långt förhör och krävdes inte på någon annan försäkring än andra som togs till förhör. Ingen av dessa medier tog sig tid till att fråga om vilket slags försäkring som var aktuell. Detta nonsens tog det ena mediet efter det andra upp och ingen av dem har sett någon anledning till rättelse."
Den slarviga medierapporteringen är enligt Sigurður Einarsson inte negativ enbart för dem som utsätts för den. Den utgör också en samhällsfara eftersom den påverkar debatten genom att göra den tillbakablickande i stället för framåtskridande. Och det kan "bli dyrköpt för hela samhället".

Sigurður Einarsson skriver vidare att det framkommit felaktiga uppgifter om att de nio som fördes till förhör också greps i samband med husrannsakningar. Och han anklagar den biträdande åklagaren Björn Þorvaldsson för feghet eftersom han vid razzian mot Sigurður Einarssons bostad i London "försökte gömma sig bland en stor grupp infödda":
"När han särskilt tillfrågades sade han sig vara en tolk för att bistå om några misstänkta dokument på isländska hittades. Om Björn har kvalificerat sig som en sådan låter jag vara osagt."
Han hävdar att "rykten och förtal i media håller på att bli det dagliga brödet" och dementerar uppgiften om att suspekta ryska företag skulle ha tvättat pengar genom Kaupþing i Luxemburg. Sigurður Einarsson skriver också att den höga återhämtningen från Kaupthing Singer & Friedlander visar att brittiska myndigheter agerade felaktigt i samband med övertagandet av banken.

Sigurður Einarsson sågar även den intervju som RÚV-journalisten Sigrún Davíðsdóttir gjorde med Alistair Darling, som var brittisk finansminister i samband med terrorstämplingen av Landsbanki och övertagandet av Kaupthing Singer & Friedlander:
"Men hon satte på sig silkesvantar när hon gjorde en högtidlig intervju med den förre brittiske finansministern, Alistair Darling, och lät honom utan någon kritik eller kommentarer att återgå till sitt gamla lögnmantra om onormala rörelser av kapital till Island. Tveklöst hade Darlings fabrikationer stor del i att britterna beslöt sig för att fälla Kaupthing Singer & Friedlander samtidigt som de hjälpte flera andra brittiska banker som var i mycket sämre belägenhet."
Han anklagar RÚV och Sigrún Davíðsdóttir för att strunta i sanningen. I stället fjäskade och kröp hon enligt Sigurður Einarsson för Alistair Darling som därmed utan att ifrågasättas kunde upprepa de gamla lögnerna.

Även nyhetswebben AMX får hård kritik, medan Sigurður Einarsson anser att Fréttablaðið sköter sig något bättre än andra isländska medier. Han efterlyser ett större ansvarstagande så att rapporteringen inte urartar till "gatans parlament".

Åklagaren Ólafur Þór Hauksson skriver i ett pressmeddelande att kollegan Björn Þorvaldsson inte på något sätt försökte dölja sin närvaro. Tvärtom gick myndigheten i samband med tillslaget ut med information om att tre isländska utredare fanns på plats i London för att bistå Serious Fraud Office.

Här kan du läsa mer om tillslaget mot Kaupþing och ovan se RÚV-intervjun med Alistair Darling.