torsdag 17 mars 2011

Knapp majoritet säger ja till Icesave-lagen

En knapp majoritet är alltjämt för ett ja till Icesave-lagen. Men skillnaden är nu så liten att den ligger inom felmarginalen. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR på uppdrag av Viðskiptablaðið.

I går inleddes folkomröstningen om Icesave. Ett par hundra poströster uppges ha avgetts runt om i landet. Den 28 mars öppnar förtidsröstningen i Laugardalshöll i Reykjavík. På valdagen, den 9 april, kommer valresultatet enligt ett alltingsbeslut att räknas efter distrikt. Det innebär att röstsedlarna inte transporteras till Reykjavík och att ett preliminärt resultat kommer ganska snart efter att vallokalerna stängt.

Folkomröstningen tycks kunna bli oerhört jämn. I mätningen säger 52,2 procent att de tänker rösta ja till lagen. 47,8 procent avser att rösta nej. Med tanke på att den statistiska felmarginalen är 3,8 procent skulle skillnaden mellan alternativen i princip kunna vara utraderad.

23,1 procent har ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta. 3,9 procent ville inte svara på frågan, skriver Viðskiptablaðið.

Som tidigare är EU-anhängare, högskoleutbildade, män och Reykjavíkbor i större utsträckning för ett ja till Icesave-avtalet. I huvudstadskommunerna tänker 57,7 procent rösta ja. På landsbygden är den siffran 43,1 procent.

Här kan du läsa mer om Icesave.