tisdag 8 mars 2011

MC Iceland fullvärdiga medlemmar av Hells Angels

Polisen stoppade dem från festen men har inte lyckats stoppa etableringen på Island. I helgen blev MC Iceland fullvärdiga medlemmar av Hells Angels. Inrikesminister Ögmundur Jónasson vill nu ge polisen större möjligheter att komma åt den organiserade brottsligheten.

Flirten mellan dåvarande Fáfnir och Hells Angels i Norge inleddes förmodligen under 2002. Andra utländska organisationer var intresserade av att få fotfäste på Island, men det stod tidigt klart att Hells Angels var förstahandsvalet. Sedan dess har banden mellan klubbarna blivit allt tätare, och efter att ha avverkat såväl hangaround- som prospect-status blev den isländska grenen i helgen fullvärdiga medlemmar av Hells Angels.

Åtta isländska klubbmedlemmar stoppades i helgen från att delta i festen och tvingades tillbringa helgen på flygplatsen i Oslo. Medan den norska polisen övervägde om islänningarna skulle skickas direkt ur landet byttes skylten på klubbhuset i ett industriområde i Hafnarfjörður ut till Hells Angels MC Iceland.

I samband med beskedet presenterade inrikesminister Ögmundur Jónasson ett förslag om utökade spaningsmöjligheter för polisen. För att komma åt den organiserade brottsligheten ska omfattande övervakning och avlyssning kunna tillåtas efter domstolsbeslut. Polisen får enligt ett pressmeddelande också 47 miljoner isländska kronor för att under det närmaste året koncentrera sig på kriminella gäng.

Vid en presskonferens sade Ögmundur Jónasson att omfattande brottslighet följde med organisationer Hells Angels. Han pekade ut områden som narkotikasmuggling, människohandel, indrivning, beskyddarverksamhet, vapenhandel och penningtvätt. Han sade sig också ha kännedom om fall där vittnen hotats och därefter inte vågat vittna. Att klubben nu blivit fullvärdig medlem trodde han dessutom skulle medföra större ekonomiska och personella resurser för Hells Angels i landet.

Men regeringens och polisens oro gäller inte bara Hells Angels. Mycket tyder på att organisationen kommer att få konkurrens - och det gör att myndigheterna fruktar att ett regelrätt gängkrig kan bryta ut på Island.

Förra året grundades nämligen MC Black Pistons, en isländsk supporterklubb till Outlaws. Organisationen är sedan länge rivaler till Hells Angels. Och den isländska klubben tros få status som fullvärdiga medlemmar av Outlaws MC redan inom tre månader.

Hells Angels tros ha ett par hundra medlemmar och anhängare i landet. MC Black Pistons medlemmar uppges i dagsläget uppgå till ett tiotal. Initiativtagaren till den isländska grenen av MC Black Pistons fick nyligen lämna ledarskapet för dåvarande MC Prospect of Hells Angels Iceland efter osämja om ekonomiska frågor. Han flyttade därefter till Norge där han grundade en sektion av Outlaws. Samtidigt fick han en isländsk vän att starta en klubb på Island.

MC-gängen är dock inte de enda som myndigheterna fruktar. Grupperingen Semper Fi byggs upp efter en liknande princip där medlemmarna betalar en fast avgift till klubben för att i gengäld få lojalitet och skydd från kamraterna. Några av medlemmarna har tidigare varit inblandade i narkotikahandel och olaglig spelverksamhet. Semper Fi letar nu efter en klubblokal i Reykjavíkområdet - officiellt ska den användas för att utöva kamp- och styrkesporter.

Den fjärde grupperingen beskrivs som närmast maffialiknande. Den uppges bestå av polacker och litauer som tjänar pengar på prostitution och narkotikahandel. Kontakterna med Östeuropa sägs vara täta, och de misstänks stå bakom en ständig ström av knark och kvinnor som förs till Island. Dessutom tror polisen att de producerar amfetamin i landet för export med båt till utlandet.

Flera medlemmar är kända av polisen. Många får arbetslöshetsersättning men har ändå råd att leva ett liv i lyx. Polisen misstänker att de tillhör topparna i det kriminella nätverket. Gruppen har tidigare visat sig beredd att använda våld även mot polisen.

Polisen och regeringen befarar nu att de här grupperingarna kan hamna i ett underjordiskt krig med varandra där också allmänheten riskerar att skadas. Hells Angels beskriver sig dock som en familjeklubb där motorcyklarna står i centrum. Ledaren för den isländska grenen ifrågasatte i DV i samband med förra årets julfirande myndigheternas attityd till klubben:
"Polischefen tycker säkert att det här julbordet hotar den nationella säkerheten för islänningarna."
Under de senaste åren har 77 personer utvisats från Island med hänvisning till att deras närvaro var just ett hot mot nationens säkerhet. Målet, att störa och stoppa Hells Angels från att få fotfäste i landet, har inte uppnåtts.

Här kan du läsa mer om Hells Angels på Island.

Källor: Morgunblaðið och DV