söndag 20 mars 2011

Ny kritik mot nedskärningar i Reykjavíks skolor

Bästa partiet vill spara 3,1 miljarder isländska kronor på att slå ihop förskolor, grundskolor och fritidshem. Men nedskärningarna möter hårt motstånd från berörda föräldrar som befarar att barnen kommer att bli lidande.

Reykjavík är en kommun med stora ekonomiska problem. I samband med finanskraschen ökade arbetslösheten i kommunen med 800 procent samtidigt som många fick acceptera lönesänkningar för att kunna behålla jobbet. Skatteintäkterna har rasat samtidigt som kommunen tillsammans med staten har åtagit sig att finansiera den sista etappen av bygget av konserthuset Harpa. Det och andra avtal kan inte kommunen riva upp utan att det blir ännu dyrare.

Förslaget ska spara 1,1 miljarder på verksamheten under fyra år. Dessutom ska slopade ut- och nybyggnader tillsammans med bättre nyttjande av befintliga lokaler spara ytterligare 2 miljarder.

Planerna innebär större skolor och färre skolledare. Däremot behålls antalet undervisnings- och öppettimmar samt personaltätheten.

I går mötte borgmästaren Jón Gnarr föräldrarna vid två möten i Reykjavík. Tonläget var på sina håll upprört och irriterat - och motståndet massivt.

Jón Gnarr motiverade nedskärningarna med att för- och grundskolan står för hälften av kommunens utgifter. Det är tredje året i följd med besparingar, och det finns inte längre några åtgärder som inte känns. Andra alternativ till nedskärningar är enligt hans mening sämre. Och i framtiden vill han se över möjligheterna att knyta förskoleavgiften till inkomsten.

Föräldrarna på mötet sågade både förslaget och beredningen av det. De ifrågasatte de synpunkter som tidigare samlats in och oroade sig för problem i samband med större skolor. Föräldrarna sade sig inte vara emot förändring i sig, men trodde inte att de här drastiska åtgärderna var nödvändiga. De fick dessutom kritik för att vara dåligt förberedda. Många föräldrar befarade också att barnens framtid sattes på spel.

Jón Gnarr - som inte skrattade en enda gång under det nästan tre timmar långa mötet, vilket måste vara någon form av rekord - höll inte med. Kommunen kommer att leva upp till de krav som lagen ställer. Som fembarnsfar sade han sig som förälder ha upplevt åtskilliga förändringar i skolgången. Han medgav att anpassningen kan ta tid och kan skapa otrygghet, men att föräldrarna måste lita på den kunniga personalen.

Besparingarna för 2011 på själva verksamheten är blygsamma 14 miljoner. Rationaliseringarna får full inverkan först 2012. Oppositionen i kommunfullmäktige har uppmanat Bästa partiet och Socialdemokraterna att omarbeta förslaget. Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir, som har barn i en av de berörda skolorna, argumenterade under mötet på nytt för den linjen.

Bästa partiets Óttarr Proppé, vice ordförande i utbildningsrådet, sade efter mötet att koalitionen skulle tänka över de synpunkter som nu kommit in. Jón Gnarr lämnade Hlíðaskóli utan att ge några intervjuer.

Att nedskärningarna tar emot är uppenbart. Frågan är i vanlig ordning var pengarna annars ska tas ifrån.

Här kan du läsa mer om de planerade besparingarna i Reykjavík.