torsdag 31 mars 2011

Recension: Skyrkonfekt

Det lilla gårdsmejeriet Erpsstaðir utanför Búðardalur står bakom den största uppfinningen sedan skyrdricka: Skyrkonfekt. Den spetsiga vita godbiten finns nu i välsorterade isländska butiker och på några restauranger.

Skyr har länge använts i efterrätter, glass och tårtor. Att den måste förvaras kallt för att inte surna har dock ställt till problem för dem som försökt sig på att kombinera skyr och choklad. Erpsstaðirs nymodighet måste också förvaras svalt.

Skyrkonfekten är ett resultat av ett samarbete mellan Erpsstaðir och studenter vid Listaháskóli Íslands. Den säljs i förpackningar om sex i varje, men det går också att köpa pralinerna styckvis.

Konfekten är syrlig och känns nästan läskande. Överdraget av vit choklad har en mjuk smak och krispig konsistens. De funkar bra ihop, men det är skyrsmaken som dominerar.

Den friska och fluffiga skyrfyllningen har något slags lätt citronton och påminner tillsammans med chokladen därför närmast om cheesecake. Skyrkonfekten känns både lätt och mäktig på en och samma gång - skyr kan ju vara riktigt mättande, samtidigt som den fräscha smaken inbjuder till serieätande.

Skyrkonfekten är smarrig, fyllig och uppfriskande. En mycket angenäm bekantskap.

På minuskontot: Bitarna är rejäla men inte billiga (omkring 150 svenska kronor för sex stycken). Förpackningen är snygg - synd bara att den inte rymmer kylklampar för smidig Sverigetransport.

Betyg: Fyra påsar Djúpur.

Här kan du läsa mer om skyrkonfekt.