torsdag 31 mars 2011

Så hittar du billigaste hyrbilen på Island

Att hyra bil på Island är inte billigt. Men det går åtminstone att göra det mindre dyrt. Att välja rätt uthyrare innebär ofta att du kan spara upp till halva kostnaden. I Islandsbloggens priskoll av 21 isländska biluthyrare är Avis och Blue Car Rental billigast.

Turistsäsongen på Island är kort. De flesta uthyrningar sker under de tre sommarmånaderna, och under den perioden ska biluthyrarna kompensera för den del av året då efterfrågan på hyrbilar är ytterst begränsad.

Priserna är betydligt lägre utanför högsäsongen. Den som reser i början av maj eller i slutet av september har vägarna nästan helt för sig själv samtidigt som framkomligheten - med undantag för höglandet - är snudd på lika pålitlig som under sommaren.

Tidigare på våren eller senare på hösten blir risken allt större för oväder som kan göra vägar oframkomliga. Ringvägen är med några få undantag framkomlig året om, och avbrotten här är i regel bara korta och på enstaka sträckor vid särskilt besvärliga oväder. Att däremot kunna ta sig fram obehindrat i Västfjordarna är inte att tänka på förrän på vårkanten.

Ett sätt att göra Islandsäventyret mindre kostsamt är att boka rätt bil. Om du inte tänker lämna ringvägen klarar du dig utmärkt med en liten tvåhjulsdriven bil. Du klarar dig fint med den även på de skumpiga grusvägarna i Västfjordarna - om du anpassar hastigheten. Om du däremot avser att köra på höglandet är fyrhjulsdrivet ett måste. Inte bara för att du ska kunna ta dig därifrån för egen maskin, utan för att försäkringen inte gäller tvåhjulsdrivna bilar på höglandet. Vissa försäkringar gäller heller inte vid korsande av älvar, något som är ett måste på leden Sprengisandur.

Men att kunna resa utanför högsäsongen är få förunnat. Dessutom har många mat- och sovställen samt turistattraktioner igenbommat mellan mitten av september och mitten av maj. Och då återstår bara den dyra högsäsongen.

Vissa uthyrare börjar ta högsäsongspriser redan andra halvan av maj, andra en bit in i juni. Det är också en sak värd att jämföra och som kan betyda sparade tusenlappar.

En bra karta är en bättre investering än en gps (utanför Reykjavík finns det inte så många vägar att hålla reda på). Den säger mer om vägarnas standard - och den kan, beroende på vilken bil du har, i sin tur vara avgörande för vägvalet. Om du har tillgång till internet under resan är ett utmärkt gratisalternativ till en gps. Du kan söka på resvägar, få förslag på olika rutter, tidsuppskattningar för olika körsträckor samt detaljerade kartor över hela Island.

Vissa biluthyrare - stora som Hertz och Avis - finns på flera platser i landet. Det kan möjligen borga för att du kan få hjälp snabbare om bilen packar ihop. Men flera av de stora kedjorna är också de i särklass dyraste.

Det lönar sig att kika runt. Uthyrare som Átak, Geysir och Sixt har ofta bra rabatter för den som bokar tidigt. Och oavsett rabatter - riktigt billigt blir det aldrig att hyra bil på Island under sommaren.

Många uthyrare marknadsför sig också som billiga. Alla lever inte upp till detta. Cheap Jeep och Sad Cars satsar på lite äldre hyrbilar och är prisvärda under lågsäsong, men i synnerhet Sad Cars har inte lika konkurrenskraftiga priser under sommaren.

Vilka avgifter som tillkommer kan också påverka priset avsevärt. Vilka försäkringar ingår? Behöver du betala för extra förare? Vad kostar det att hämta och lämna bilen på ett visst ställe?

Hos många är det billigare om du betalar hyran i förskott. Då kan det också vara värt att ta en titt på återbetalningsvillkoren. Vissa tar nämligen minst 20 procent av kostnaden för en avbokning - oavsett när den sker.

Ett annat besparingsknep är att välja att genomföra beställningen på den isländska språkversionen av uthyrarens webbplats. Avis blir exempelvis betydligt billigare genom att boka på isländska i stället för engelska. Värt att notera är att villkoren inte alltid är desamma. Hos Avis ingår exempelvis inte fria mil i den isländska språkversionen, vilket det gör hos den engelska. Det går dock att till en lägre kostnad byta till fria mil när du plockar upp bilen. Den som inte avser att köra mycket längre än de - för den isländska språkversionen - inkluderade dagliga 100 kilometrarna tjänar på att betala för extrakilometer.

Islandsbloggen har jämfört priser hos 21 isländska biluthyrare på två olika biltyper. Den första modellen i priskollen är den fyrhjulsdrivna Suzuki Jimny, och den andra den billigaste småbilen som Toyota Yaris, Opel Corsa eller liknande. Hyran gäller elva dygn under högsäsong med - om det inte ingår i priset - tillägg för en extra förare, obegränsade mil, högsta möjliga självriskreducering och stenskottskydd med hämtning och lämning på flygplatsen i Keflavík.

Prisjämförelsen visar att skillnaderna är stora. Blue Car Rental tar 156 100 isländska kronor (omkring 8 500 svenska kronor) för en Suzuki Jimny - hos Hassó kostar hyran för samma bil drygt det dubbla, 335 000 kronor. Och den fyrhjulsdrivna Suzukin kostar hos Blue Car Rental mindre än en Toyota Yaris gör hos Hertz.

Och som sagt. Det lönar sig att kolla runt. De rabatter som då och då dyker upp gör att priserna kan förändras från dag till dag. Det gör det också omöjligt att fastslå någon firma som den alltid mest prisvärda. Samma uthyrare kan också ha ett bra pris på en biltyp, men vara mindre konkurrenskraftiga på andra modeller.

Några biluthyrare som brukar tillhöra de mest prisvärda är Sixt, Geysir, Blue Car Rental, Avis, CC Car Rental och Route 1. Och om du vänder dig till uthyrare som Hertz och Bílaleiga Akureyrar/Europcar kan du vara ganska säker på att du får betala priser som ligger en bra bit över genomsnittet.


Här är länkar till alla biluthyrare som ingår i priskollen:
Arctic Car Rental
Átak
Avis
Bílaleiga Akureyrar/Europcar
Blue Car Rental
Budget
CC Car Rentals
Cheap Jeep
Geysir
Glacier Car Rental
Hassó
Hertz
National
Procar
Rás
RB Cars
Route 1
Sad Cars
Sixt
SS Car Rental
Thrifty

Här kan du läsa en gästblogg om att hyra bil på Island och här mer om att köra bil i landet.