onsdag 23 mars 2011

Sommarpremiär för valskådning från Ólafsfjörður

Ólafsfjörður blir nästa isländska ort som ska locka turister med valskådning. Norðursigling börjar i juni att segla från stadens hamn vid Eyjafjörður. Där finns nämligen Islands kanske mest pålitliga valstråk.

Norðursigling har i 16 år erbjudit valsafari från Húsavík. Där konkurrerar företaget med Gentle Giants. I sommar börjar Norðursigling att segla även från Ólafsfjörður.

Ólafsfjörður ligger liksom Húsavík nära både Eyjafjörður och Skjálfandi, som utgör Islands kanske mest pålitliga områden när det gäller att sikta val. Sedan tidigare erbjuds valskådning från Dalvík och Hauganes i Eyjafjörður.

Anledningen till att Norðursigling satsar på Ólafsfjörður är enligt ett pressmeddelande att tunneln mellan Siglufjörður och Ólafsfjörður väntas locka nya turister till regionen. I grannstaden finns nämligen Síldarminjasafnið, ett museum tillägnat den isländska silverruschen - jakten på sill.

Förhoppningen är också att valskådningen ska bidra till att utveckla turismen och havskulturen i regionen.

Turerna kommer liksom seglingarna från Húsavík att vara i tre timmar och göras med gamla fiskebåtar byggda av timmer som nu har förvandlats till turistfartyg. Valsafarin börjar i juni och det blir minst en avgång varje dag under sommaren.

Valskådning är en av de mest populära aktiviteterna för turister som besöker Island. Även i Reykjavík har antalet turer utökats. Läs mer om det här.