måndag 11 april 2011

Framstegspartiet går emot isländskt EU-medlemskap

Framstegspartiets ledning fick nytt förtroende under helgens landsmöte. Och partiet ska nu verka för att Island stannar utanför EU. Ett förslag om att även avbryta förhandlingarna om villkoren för medlemskap fälldes med fem rösters marginal.

I skuggan av folkomröstningen om Icesave höll Framstegspartiet möte i Reykjavík. Partiet hade inför landsmötet diskuterat hur det skulle kunna attrahera den stora andelen islänningar som i dagsläget är emot EU-medlemskap, ett motstånd som också visade sig i Icesave-valet.

EU har slutit upp bakom Nederländerna och Storbritannien, och när det gäller fortsatta lån till Island är det enligt Fréttablaðið Sverige som är i särklass mest negativt. Regeringen har villkorat lånen med ett ja till Icesave och överväger nu att stoppa dem. Till skillnad från de övriga nordiska länderna uppges Sverige ha visat mindre förståelse för resultatet av lördagens folkomröstning.

I vissa kretsar var Icesave-valet lika mycket en fråga om Island mot EU. Och här finns en stor väljargrupp som Framstegspartiet nu får större möjligheter att attrahera. Kanske har partiets Icesave-motstånd lagt grunden för en viss trovärdighet i frågan samtidigt som Självständighetspartiets Bjarni Benediktssons förtroende naggats i kanten.

"Framstegspartiet anser att landets och folkets intressen bäst tillvaratas utanför EU", heter det i en deklaration från landsmötet. Ett av argumenten är att Island inte ska släppa ifrån sig bestämmanderätten över naturtillgångar. Men Island ska också sträva efter goda relationer med EU. Om frågan om isländskt medlemskap kommer upp ska den enligt landsmötet avgöras i en folkomröstning.

Ett förslag om att avbryta förhandlingarna om Islands villkor för medlemskap i unionen fälldes med 169 röster mot 164.

Partiledningen fick nytt förtroende utan att utmanas av några tuffa motkandidater. Ledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson omvaldes med 92,2 procent av rösterna, vice ordföranden Birkir Jón Jónsson med 77,3 procent av rösterna och Eygló Harðardóttir till sekreterare med 89,2 procent av landsmötets röster.

Här kan du läsa mer om Icesave-valet.