måndag 18 april 2011

Harpa i Reykjavík - så ser konserthuset ut från insidan


I torsdags höll Sinfóníuhljómsveit Íslands den sista konserten på Háskólabíó i Reykjavík. Efter 50 år i samma lokaler vandrade symfoniorkestern med pompa, ståt och tut i luren från Háskólabíó till Harpa.


Det nya konsert- och kongresshuset i Reykjavík invigs den 4 maj. Men Sinfóníuhljómsveit Íslands kunde i fredags genomföra en första repetition i Harpa, där konsertsalen Eldborg blir orkesterns hem.


Med knappt tre veckor kvar till invigningen pågår arbetet nu dygnet runt för att bygget ska vara åtminstone någorlunda klart när de första konsertbesökarna strömmar in.


Den påkostade glasväggen är ett frågetecken. Men positivt är åtminstone att Harpa håller tätt - förra söndagens hårda vindar och nederbörd stoppade flygtrafiken i Keflavík och slet av tak och välte containrar lite varstans på västra Island. Harpa klarade sig dock fint.


Sinfóníuhljómsveit Íslands efterlängtade promenad till Harpa började utanför Háskólabíó, vid Hljómskálinn och Lækjartorg stannade orkestern för att riva av en trudelutt innan de trampade vidare mot konserthuset, spelade en snutt utanför och sedan förnöjt marscherade in i byggnaden.


Med blommor och tal hälsades symfoniorkestern välkommen. Sedan spelade de, fick applåder och snittar medan Artec, företaget som ansvarar för ljudet i konsertlokalen, ivrigt pillade och pulade.


Missnöjet med Háskólabíó har varit stort och långvarigt. Ljudet har varit långt ifrån perfekt och många har klagat på drag och kyla i de gamla lokalerna.


Eldborg är byggd med symfoniorkestern i åtanke. Men det var länge osäkert om Harpa skulle färdigställas. Bygget upphörde i flera månader efter finanskraschen innan regeringen och kommunen beslutade att skjuta till de pengar som krävdes för att slutföra bygget.


Harpa blev därmed närmast ett monument över finanskraschen och en symbol för alla de investeringar som finansierades med pengar som egentligen inte fanns. Bygget har i sig heller inte varit problemfritt. Delar av glasväggen har bytts ut eftersom den första var felkonstruerad och inte tillräckligt stark.


Det är inte bara Sinfóníuhljómsveit Íslands som flyttar in i lokalen. Festivalen Iceland Airwaves kommer att arrangera flera konserter i Harpa i oktober, musikbutiken 12 Tónar flyttar in i bottenvåningen och bokningsläget är utmärkt - i snitt en konsert om dagen från öppningen och året ut samt i genomsnitt en konferens varannan dag.


Intresset är stort. När biljetterna till premiärföreställningen den 4 maj och några andra evenemang släpptes kraschade både telefonsystemet och det nätbaserade bokningssystemet. Redan efter ett dygn hade var hundrade islänning bokat in sig till Harpa.


Smaken av finanskris försvinner dock inte helt vid invigningen. Samtidigt blir flera hundra byggarbetare varslade om uppsägning. Efter Harpa är det nämligen oerhört tunt med stora byggprojekt.


Men i fredags började alltså en ny epok för Sinfóníuhljómsveit Íslands i Harpa. Islandsbloggen var där - ovan kan du kika på hur det såg ut.

Här kan du läsa mer om Harpa.