onsdag 20 april 2011

Heta känslor när skolbesparingar klubbades i Reykjavík

Efter nästan nio timmars debatt klubbades i går besparingarna inom Reykjavíks förskolor, grundskolor och fritidshem. Tonen under debatten var stundtals hätsk - Gröna vänsterns Sóley Tómasdóttir kallade borgmästaren Jón Gnarr för strákur och Självständighetspartiets Júlíus Vífill Ingvarsson uppmanade honom att avgå. Jón Gnarr anklagade i sin tur oppositionen för respektlöshet och osaklighet.

Det ekonomiska läget för Reykjavíks kommun är svårt. Energibolaget Orkuveita Reykjavíkur har skulder på 200 miljarder isländska kronor och kommunen har skjutit till pengar för att kunna slutföra bygget av konserthuset Harpa samtidigt som skatteintäkterna minskar och utgifterna ökar.

Koalitionen mellan Bästa partiet och Socialdemokraterna har nu beslutat att spara 3,1 miljarder kronor under fyra år genom samgåenden mellan förskolor och grundskolor. Den 1 juli i år slås 24 förskolor ihop till 11.

Majoriteten anser att nedskärningarna är nödvändiga men att de inte kommer att försämra kvaliteten. Personaltätheten och öppettiderna blir desamma, men skolorna blir större och ledarna får ansvara för utökade områden. De berörda barnen får i regel också längre till sina skolor.

46 anställda kommer att sägas upp. Samtliga får dock möjligheten till återanställning under året då barnkullarna i förskolan blir större vilket ger utrymme för mer personal - totalt blir det 55 nya tjänster. Vissa som i dag är skolledare kan dock inte vara säkra på att få behålla sina chefsposter.

Omkring 12 000 personer har skrivit under protestlistor mot besparingarna. Förslaget har kritiserats för att vara dåligt förankrat och slarvigt planerat.

Tonläget under debatten var stundtals fränt. Júlíus Vífill Ingvarsson uppmanade Jón Gnarr att avgå medan Sóley Tómasdóttir refererade till honom som strákur, pojke, och ordföranden, Självständighetspartiets Hanna Birna Kristjánsdóttir, fick uppmana ledamöterna att besinna sig och välja sina ord i talarstolen. Sóley Tómasdóttir bad också om ursäkt för att ha uttryckt sig nedlåtande.

Jón Gnarr hävdade i sin tur att oppositionen gjorde sitt yttersta för att vilseleda, förstöra, feltolka och skapa oro bland föräldrarna. De nedlåtande kommentarerna såg han som ett tecken på ilska och respektlöshet. Han kritiserade också Gröna vänstern och Självständighetspartiet för att inte ta behovet av besparingar på allvar - med tredje året i följd av nedskärningar gick det inte att skona skolorna.

Borgmästaren vände sig åter mot Självständighetspartiet som en maktfaktor som använde Morgunblaðið till att sprida osakligheter och skrämselpropaganda om besparingarna. Reykjavík kommer fortfarande att ha mindre skolor och större personaltäthet än grannkommunerna.

Hanna Birna Kristjánsdóttir menade dock att majoriteten inte var intresserade av att lyssna på andra förslag, och att Jón Gnarr borde göra det i stället för att bekymra sig om vad som skrivs i Morgunblaðið. Hon ansåg också att det var usel jämställdhetspolitik att samtliga varslade är kvinnor. Socialdemokraten Oddný Sturludóttir motiverade det med att förskoleverksamheten sett till personalen inte är jämställt - 90 procent är kvinnor i förskolorna, och 70 procent av samtliga kommunanställda.

Partikamraten Dagur B. Eggertsson anklagade oppositionen för att ta saker ur sitt sammanhang. Det var, enligt hans mening, inte alls lika lätt att spara det tredje året som det första året. Han menade också att den synen skickade underliga signaler till de krisdrabbade familjer som nu står inför tredje året i följd med krympande ekonomi.

Debatten pågick i nästan nio timmar. Bästa partiet och Socialdemokraterna drev igenom besparingarna med nio röster mot sex. Oppositionen, Självständighetspartiet och Gröna vänstern, reserverade sig mot beslutet.

Här kan du läsa mer om skoldebatten.