fredag 8 april 2011

Historisk fängelsedom mot Baldur Guðlaugsson

Två års fängelse för insiderbrott blir straffet mot Baldur Guðlaugsson. Héraðsdómur Reykjavíkur anser att departementschefen använde för allmänheten okänd information om Landsbankis kritiska läge när han tog beslutet att sälja aktierna. Baldur Guðlaugsson blir därmed den första som fälls för brott med direkt koppling till finanskrisen.

Domen mot Baldur Guðlaugsson är historisk. Det är inte bara det första målet som utretts av specialåklagaren Ólafur Þór Hauksson som nu leder till en fällande dom. Den tidigare toppchefen vid finansdepartementet är också den första någonsin att dömas för insiderbrott genom att ha utnyttjat sitt ämbete för personlig vinning.

Den 17 september sålde Baldur Guðlaugsson sina aktier i Landsbanki för 192 miljoner isländska kronor. Dagen innan deltog han i det sista av för hans del åtta möten som gällde bankens kritiska situation. Han ingick bland annat i den isländska delegation som diskuterade Landsbankis läge med brittiska Financial Services Authority.

Tre veckor efter att Baldur Guðlaugsson sålt aktieposten kollapsade Landsbanki och aktierna blev värdelösa.

Domstolen anser att Baldur Guðlaugsson har missbrukat information han fick genom ämbetet. Upplysningarna var inte kända för allmänheten och hade sannolikt haft kurspåverkade effekt.

En av dem som hade aktier i Landsbanki och ville men inte ansåg sig kunna sälja dem var Bolli Þór Bollason. Som chef vid statsministerdepartementet vittnade han under rättegången om att han hade tillgång till samma information som Baldur Guðlaugsson. Men Bolli Þór Bollason såg sig tvungen att behålla aktierna eftersom han annars hade gjort sig skyldig till insiderbrott.

Som departementschef visste han bland annat att Financial Services Authority, FSA, ville stoppa eller begränsa marknadsföringen av Icesave i Storbritannien för att inte Landsbanki skulle dra in mer pengar, att FSA ville få ett tak på inlåningen samt att de brittiska myndigheterna ville flytta Landsbankis verksamhet i landet till ett dotterbolag.

Baldur Guðlaugsson döms mot sitt nekande. Han sade under rättegången att ingen ny information kom fram under mötet den 16 september som föranledde honom att sälja aktierna. Domstolen håller inte med om detta. Tvärtom visade det sig att Landsbankis problem inte var på väg mot någon lösning. De berörda ministrarna beslutade också att inte ersätta aktieägarna om banken skulle krascha. Och det senare var ett beslut som direkt påverkade Baldur Guðlaugssons aktieinnehav.

Baldur Guðlaugsson döms nu till två års fängelse för insiderbrott i allmän tjänst. Maxstraffet är sex års fängelse. Héraðsdómur Reykjavíkur skriver i domen att Baldur Guðlaugsson visserligen är tidigare ostraffad, men att brottet är så allvarligt att villkorlig dom inte kan komma på fråga.

Han måste också överföra 192 miljoner kronor från sitt konto i Arion banki till staten. Pengarna har varit frysta sedan november 2009. Han ska även betala 4,5 miljoner i rättegångskostnader.

För Baldur Guðlaugsson är fallet djupt. Han var en av Davíð Oddssons förtrogna, har länge tillhört Självständighetspartiets inre krets och haft en rad toppjobb inom olika departement. Rykten gör också gällande att Davíð Oddsson i rollen som chefredaktör för Morgunblaðið stoppade rapporteringen om misstankarna mot Baldur Guðlaugsson tills andra medier hade snappat upp uppgifterna.

Utredningen mot Baldur Guðlaugsson gällde ett av ett tjugotal misstänkta insiderbrott begångna i samband med finanskrisen.

Här kan du läsa mer om rättegången mot Baldur Guðlaugsson och här domen i sin helhet.