lördag 9 april 2011

Icesave-vakan: Kan inte rösta - skickar flaskpost

Under förmiddagen strömmade väljarna till vallokalerna och deltagandet tycktes kunna hamna på samma nivå som alltingsvalen. Efter lunch avmattades dock tillströmningen något, men det står klart att betydligt fler kommer att rösta i dag än vid förra årets folkomröstning om Icesave.

Vallokalerna stänger om en timme. Preliminära siffror väntas dyka upp omkring klockan 23 lokal tid och ett definitivt resultat tre timmar senare.

Vädret kan dock sätta käppar i hjulet för sammanräkningen. Rösterna från Västmannaöarna flygs till Reykjavík och körs sedan med bil till Selfoss, men blåst, dålig sikt och regn riskerar att försena transporten. Det handlar uppskattningsvis om cirka 3 000 röster - och om valet blir riktigt jämnt kan de avgöra utgången.

Förra folkomröstningen dröjde valsedlarna från Grímsey av samma skäl. I norr är vädret dock bättre.

Alla har dock inte möjlighet att rösta. Besättningen ombord trålaren Málmey har varit ute i 29 dagar och kommer i hamn i morgon. Det innebär att de missar valet och de har heller inte fått möjligheten att rösta på fartyget. Som protest har de därför skickat varsin flaskpost från båten, skriver Vísir.

De 27 Ístak-anställda som nu arbetar i norska Tosbotn ordnade i stället en egen omröstning. Det blev en övertygande seger för nej-sidan med 18 röster mot 3. Två valsedlar var blanka och valdeltagandet 85 procent, skriver Morgunblaðið.

Foto: Málmey