onsdag 25 maj 2011

Askprognos för Grímsvötn skonar Kirkjubæjarklaustur

Vulkanutbrottet vid Grímsvötn har övergått från en stadig ström av aska till rökpuffar med några minuters mellanrum. Nedfallet av aska har minskat avsevärt och väntas under dagen enbart beröra Vatnajökull. Om vulkanen följer mönstret kan utbrottet vara över inom några dagar.

Grímsvötns utbrott i år är vulkanens kraftigaste sedan 1873. Redan under det första dygnet producerades mer vulkaniskt material än under hela Eyjafjallajökullutbrottet förra året. Och det är sannolikt det största utbrottet på Island sedan Hekla år 1947.

Mätstationen på Grímsfjall, bredvid vulkanen, har sedan utbrottet började flyttat sig 50 centimeter norrut och sjunkit med 25 centimeter. Samma station hade rest sig ungefär lika mycket sedan magmainskotten började under Grímsvötn direkt efter 2004 års utbrott.

Sett till hur mycket vulkaniskt material som kastades upp ur jordens inre var Eyjafjallajökull inte något stort utbrott. Då var avståndet till närmaste bebyggelse, gården Þorvaldseyri, sex kilometer. Den här gången var avståndet sextio kilometer - hade Grímsvötns aska i stället fallit över Þorvaldseyri hade täcket varit en halv meter tjockt.

Mycket tyder nu på att utbrottet är på väg att lägga sig. Askpelaren nådde i går kväll tre kilometer. Eftersom askan inte längre strömmar konstant ur kratern var molnet ibland ljusare, medan det åter färgades gråsvart när Grímsvötn puffade ut ny aska.

Askan från Grímsvötn är finkornig, men grövre än Eyjafjallajökulls. Jarðvísindastofnuns analys av prover som tagits på olika platser längs med sydkusten visar att 50 till 60 procent av askan klassas som fin, vilket innebär att den är mindre än 60 mikrometer. Den riktigt hälsofarliga askan är högst 10 mikrometer. Så liten var drygt 20 procent av Eyjafjallajökulls aska, men bara 5 till 10 procent av Grímsvötns.

Även den aska som är på 60 mikrometer kan hålla sig i luften ganska länge. Och den förmodat mest finkorniga askan från Grímsvötn, som nådde 20 kilometers höjd i lördags, har inte kunnat analyseras eftersom den var så lätt att den snabbt försvann ut över Atlanten.

I Kirkjubæjarklaustur lättade mörkret betydligt under gårdagen. Sikten var ibland upp till 200 meter och det var möjligt att vara utomhus korta stunder utan skyddsglasögon. De hårda vindarna såg också till att blåsa ut askan till havs.

Askprognosen för de kommande dagarna ser också förhållandevis bra ut. Om utbrottet fortsätter kommer askan enligt Veðurstofa Íslands främst att falla över höglandet i dag. Under de närmaste dagarna kommer den att spridas söder, öster och norr om vulkanen.

Grímsvötn är Islands mest aktiva vulkan. Det vanligaste scenariot är att utbrottet är kraftigast i början för att sedan avta avsevärt och upphöra inom en vecka.

Historiskt sett har Grímsvötn erupterat i perioder, och vulkanen tycks just nu vara inne i en fas av hög aktivitet. Cykeln löper på ungefär 130 år och omfattar 40 till 80 år med många utbrott för att sedan slumra i cirka 50 år. Efter 1938 års utbrott dröjde det ända till 1983 nästa gång. Om mönstret upprepas kommer eruptionerna att nå kulmen omkring år 2050 för att sedan upphöra runt år 2060 och därefter återupptas vid år 2110.

Risken för översvämningar är fortfarande liten. Enligt Jarðvísindastofnun smälter utbrottet inte mycket snö eller is, och de få stigande vattenstånd som noterats tros bero på att aska lagt sig i älvarna och höjt botten något. Jordskalven är nu ytterst få och rörelserna i jordskorpan har avmattats.

Även om avsmältningen är liten har utbrottet stora konsekvenser för de isländska glaciärerna. De har under de senaste årtiondena minskat avsevärt - Vatnajökull mest med omkring 1 procent per år. En andra sommar i rad med aska som täcker isen ökar värmen, eskalerar avsmältningen och minskar därmed den snö och is som lägger sig på glaciärerna för att så småningom bli en del av istäcket.

Det isländska in- och utrikesflyget ligger nere under morgonen. Det är dock inte troligt att åtminstone delar av luftrummet öppnas under dagen. Ringvägen öppnades under gårdagen för trafik även om Almannavarnir uppmanar alla som inte måste resa att undvika sträckan mellan Vík í Mýrdal och Kvísker. Vid hårda vindar är sikten alltjämt begränsad och vid möten virvlar aska upp och skymmer sikten.

En tysk turist saknas enligt Landsbjörg norr om Vatnajökull. Mannen hade kontakt med släktingar i Tyskland under måndagen, men har sedan dess inte svarat i telefon.

Några enstaka familjer har lämnat Kirkjubæjarklaustur. Askan innehåller dock fortsatt små mängder fluor och är inte alls lika stickande som Eyjafjallajökulls aska.

I den svårast drabbade regionen bor omkring 1 000 personer och 20 000 får. På ett par gårdar har döda får hittats. Dödsorsaken är dock knappast förgiftning utan förmodligen stress. När nedfallet av aska var som värst var det för människor näst intill omöjligt att befinna sig utomhus trots skydd för ögon, näsa och mun. Fåren, som kan ställa sig i lä för vindarna men inte undkomma askan, har sannolikt drabbats av panik.

Efter Eyjafjallajökulls utbrott rapporterades lungpest från sju gårdar i regionen. Sjukdomen kan utlösas av stress, och det är troligt att tillvaron i askmolnet låg bakom dödsfallen. Det är därför inte osannolikt - med tanke på att även det här utbrottet tycks orsaka stress - att fler kan drabbas av lungpest. De vuxna djuren vaccinerades i höstas och vintras i förebyggande syfte, men vårens lamm har inte hunnit vaccineras mot sjukdomen.

På sina håll har även döda fåglar påträffats. Och en häst har gått ned sig i ett vattendrag och drunknat - förmodligen efter att ha reagerat i panik på askan.

I Kirkjubæjarklaustur hördes dock fågelsång på nytt under gårdagen. Många bönder fick också hjälp med att ta in sina djur. De boende väntas också få hjälp att rensa byggnader från aska. Regeringen väntas i morgon ge klartecken till att tillfälligt anställa arbetslösa och studenter som ska bistå lokalbefolkningen med att få livet att återgå till det normala. Om Grímsvötn har tystnat.

Här kan du läsa mer om Grímsvötns utbrott.

Grafik: Veðurstofa Íslands
Foto (askkorn från Kirkjubæjarklaustur): Jarðvísindastofnun

Andra medier om vulkanutbrottet vid Grímsvötn:
"Vi märker inte mycket av askmolnet": Ystads Allehanda
Boende vid Grímsvötn svårt drabbade: Aftonbladet
De stannar - för att rädda djuren: Aftonbladet
"Vulkanutbrottet på väg att upphöra": Aftonbladet
Här dör djuren av askmolnet: Expressen
Experter kände till vulkanutbrottet i förväg: Dagens Nyheter
Askmoln drabbar Island igen: Dagen
Helena vill stanna på Island - trots mörk himmel: Västerbottens Folkblad
Oroliga bönder stannar hos de stressade djuren: Sydsvenskan