lördag 14 maj 2011

Eyjan om mannen med en död kvinna i bagaget

Med en kvinnokropp i bagaget parkerade mannen utanför sjukhuset och berättade att han hade dödat sin sambo. Eyjan berättade vem som ägde bilen - och gjorde det därmed möjligt att identifiera både mannen och kvinnan långt innan de anhöriga var underrättade.

Pressetik skiljer sig från land till land och det som får den ena att sätta sin torkade fisk i halsen är vardagsmat för den andra, och vice versa. Ändå brukar publiceringsbeslut sällan vara så omdömeslösa som Eyjans i samband med den dödade kvinnan.

På kvällen den 12 maj i år parkerade en 25-årig man utanför sjukhuset i Reykjavík. I bagaget hade han kroppen efter sin 20-åriga sambo. Han erkände direkt att han hade dödat henne.

Omständigheterna är fortfarande oklara, men enligt uppgifter skulle kvinnan under en längre tid ha övervägt att bryta förlovningen, flytta från den gemensamma bostaden i Hafnarfjörður och ta med sig den 2-åriga sonen till födelseorten i norr.

Paret ska ha åkt till Heiðmörk för att diskutera förhållandet. När hon berättade att hon ville separera ska mannen ha dödat henne. Hur det har gått till är osäkert, men kvinnan hade enligt uppgifter skador på halsen och hon tros ha dödats utanför bilen.

Mannen har nu enligt ett pressmeddelande häktats till och med den 27 maj.

Att någon kör omkring med ett lik i bagaget har förstås nyhetsvärde. Och när en man överlämnar en död kvinnokropp till sjukhuset är omständigheterna sådana att sannolikheten stor att de har en relation. Oddsen på att mördaren sitter vid ratten och partnern ligger i bagageutrymmet är låga.

Det är i det ljuset som Eyjans publicering framstår som totalt omdömeslös. I artikeln avslöjades både vad bilen hade för registreringsnummer och vem som ägde den. Och det bara ett par timmar efteråt när alla anhöriga ännu inte informerats. I stället gjorde Eyjan det enkelt för läsarna att räkna ut vem den döda var - innan det ens hade fastställts.

Nu har namnet på bilägaren plockats bort, men bilnumret finns alltjämt kvar. Polisen har även gått ut med namnet på den 20-åriga kvinnan. Hon efterlämnar den 2-årige son som hon hade tillsammans med mannen. Sonen var med i bilen när mordet ägde rum, men mannen lämnade honom hos sina föräldrar innan han körde till sjukhuset med sambons kropp.

Chefredaktören Karl Th. Birgisson försvarar i ett blogginlägg publiceringen av registreringsnumret. Att skriva ut namnet på bilägaren medger han var ett misstag, men det var motiverat att delge bilnumret eftersom annars andra män hade kunnat misstänkas för inblandning i den unga kvinnans död. Han hävdar även att polisen borde ha gett mer information om det uppmärksammade dådet. Det hade kunnat undanröja intresset för spekulationer. Att anhöriga kan ha fått dödsbudet genom Eyjan berör inte Karl Th. Birgisson i inlägget.