måndag 23 maj 2011

Fågellivet kan ha drabbats av majsnön

Femton centimeter snö i Egilsstaðir och snöstorm i delar av Västfjordarna. Helgen förde med sig ett för årstiden sällsynt vinterväder. Och i norr väntas mer snö i veckan.

Igensnöade vägar tillhör inte ovanligheterna under vintern, men det snöoväder som drog in över norra och östra Island under fredagen stängde tillfälligt flera större vägar. Många vägar är alltjämt svårframkomliga på grund av snön, och de problemen väntas fortsätta även nästa vecka. Då väntas nämligen ytterligare snöfall i norr och fortsatt låga temperaturer.

På östra Island, där snöfallet var kraftigast, skedde flera avåkningar i halkan. Även i Västfjordarna, där vindarna i fredags nådde stormstyrka, ägde flera trafikolyckor rum.

Men snön ställer inte bara till med problem för trafiken. De bönder som har släppt ut vårlammen har fått ta in dem till stallarna på nytt på grund av kylan.

Atli Vigfússon, bonde utanför Húsavík i norr, säger till Morgunblaðið att han befarar att kylan har fått många fåglar att lämna sina bon och överge äggen:
"Jag såg när jag gick ut i morse att det är fullt av fåglar vid huset, till exempel enkelbeckasin och rödspov, och det är klart att det är fåglar som har övergett bona."
Atli Vigfússon berättar att ejdrarna ruvade länge på äggen trots det ymniga snöfallet, men så småningom lämnade dem åt sitt öde. Han hoppas att de flesta fåglarna kommer att lägga nya ägg, skriver Morgunblaðið.