tisdag 24 maj 2011

Grímsvötn och askans rike: Dagar i Kirkjubæjarklaustur

Mörkret lättade i går kväll från Kirkjubæjarklaustur och sikten ökade från 5 till 50 meter. Vulkanutbrottets intensitet har avtagit, men fortsatt nedfall av aska väntas över sydöstra Island under dagen. Även om mängden aska är stor är den inte alls lika besvärande som Eyjafjallajökulls.

Att befinna sig i Kirkjubæjarklaustur är ungefär som att ha varit vid Eyjafjallajökulls fot för ett drygt år sedan. Askan skapar ett kompakt mörker och letar sig in överallt. Den får fåglarnas sång att tystna och sveper in marken i ett isolerande täcke som gör alla ljud dova och klangfattiga.

Även om Grímsvötns utbrott inledningsvis var tio gånger kraftigare än Eyjafjallajökulls är ändå den här askan - med all respekt för de hårdast drabbade i regionen mellan Kirkjubæjarklaustur och Kvísker - betydligt lättare att leva med. Den här askan är ett fint pulver av basalt. Eyjafjallajökulls var små vassa kristaller av glas.

Båda typerna av aska orsakar ofta huvudvärk, sticker i ögonen, svider i näsan och fastnar mellan tänderna. Och den som vistats ute i Kirkjubæjarklaustur eller vid Eyjafjallajökull en stund ser ut som om en bomb har smällt i ansiktet. Men skillnaden i sammansättning gör att Grímsvötns aska visserligen är besvärande och påfrestande men inte obehaglig på samma sätt.

Askan blir också närmast ett minne för livet. Den tar sig igenom låsta dörrar och stängda fönster. Den kan ta tid att tvätta bort helt och hållet. Och i teknikprylar som kameraobjektiv och tangentbord gör askan sig ständigt påmind i form av ett lätt krasande.

Islandsbloggen lämnade i går kväll Kirkjubæjarklaustur efter två dagar i den förbjudna zonen. Vid Vík í Mýrdal sju mil västerut hade sikten klarnat avsevärt, och längre västerut var det hårda vindar som skapade sand- och askstormar - både med ny aska från Grímsvötn och gammal från Eyjafjallajökull - som var problemet. Efter Vík í Mýrdal var sikten god även om himlen var lite disigare än vanligt.

Nedfall av aska har skett över hela Island förutom Västfjordarna. I Reykjavík rörde det sig om ett tunt puder, medan det närmare den förbjudna zonen handlade om avsevärda mängder. Och i trakterna kring Kirkjubæjarklaustur låg askan centimeterdjup.

Även om gårdagens stormvindar var så kraftiga att de mellan Höfn och Djúpivogur krossade bilrutor har de också fördelar eftersom de gör att inte askan lägger sig. I stället blåser den ut över havet. I dag väntas regnskurar på sydöstra Island, något som också är efterlängtat av lokalbefolkningen då de binder askan i marken och minskar röken.

De prover som hittills har gjorts visar att askan innehåller låga halter av fluor. Det innebär att den inte är hälsofarlig. Sammansättningen kan dock ändras om utbrottet ändrar karaktär.

På åtminstone en gård har döda får påträffats. Vid en fiskeodling utanför Kirkjubæjarklaustur täppte aska igen utloppet och flera tankar svämmade över. Ett par hundra kilo fjällröding dog.

Eruptionen har mattats av och flera isländska experter anser att det är troligt att intensiteten kommer att minska ytterligare inom loppet av några dagar. Men vulkaner är oberäkneliga. Historien säger att Grímsvötns utbrott brukar vara ganska korta och börjar kraftfullt för att sedan mojna. Det innebär inte att ett scenario där utbrottet pågår i flera veckor på något sätt kan uteslutas.

Trots att vulkanen förlorat kraft kastades under gårdagen 2 000 ton vulkaniskt material i sekunden upp ur Grímsvötns krater. Eftersom den producerar aska i stället för lava rör det sig inte om något så kallat turistutbrott - askan sprider ett kompakt dis som gör det omöjligt att se själva rökpelaren utom från luften eller på mycket långt håll.

Den största risken med utbrott som äger rum under glaciärer är översvämningar. Grímsvötn har tidigare orsakat enorm förödelse när vulkanen har fått Vatnajökulls tak att ge vika och vattenmassor sköljt fram över sydkusten och dragit med sig vägar och broar.

De riskerna är nu små. De översvämningar som skedde i höstas tömde den underjordiska sjö som ligger ovanför vulkanens magmakammare, och har ännu inte samlat mycket smältvatten. Utbrottet sker dessutom vid en plats där istäcket inte är särskilt tjockt. Om eruptionen flyttar sig under glaciären kan läget förändras.

Regeringen vill nu ge kommunerna resurser att tillfälligt anställa arbetslösa och studenter för att bistå dem som har drabbats hårdast av vulkanutbrottet. I somras fick många bönder hjälp efter Eyjafjallajökullutbrottet med att rensa gårdarna från aska.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Grímsvötn.

Andra medier om vulkanutbrottet vid Grímsvötn:
Bofasta stannar kvar i askmolnet: Svenska Dagbladet
252 flygavgångar ställs in: Svenska Dagbladet
I kväll kan svenska flygtrafiken stoppas: Aftonbladet
Brittiska flyg ställs in på morgonen: Expressen
Hon får uppleva vulkanutbrott igen: Skånskan
Henning strandad fem mil från vulkanen: Värmlands Folkblad