söndag 22 maj 2011

Grímsvötn: På plats i vulkanaskans rike


Vägen in i askan börjar med en lätt aning på horisonten i Reykjavík, ett påtagligt stickande i Hvolsvöllur och ett alltmer tilltagande grådis vid Eyjafjallajökull. Liksom för ett år sedan skymdes Þorvaldseyri av ett askmoln - men den här gången från Grímsvötn.


Vid Vík í Mýrdal började himlen att bli rejält grå och askan att virvla omkring. Sikten sjönk - trots vetskapen om att himlen någonstans var blå och solen sken - till knappt 100 meter.


Strax utanför Vík í Mýrdal var ringvägen avstängd. Journalister och boende tilläts fortsätta österut mot Kirkjubæjarklaustur och in i den förbjudna zonen. Där var det stopp för alla resor vidare mot Höfn - den som ville lämna området fick göra det västerut. Ingen av de omkring 1 000 närboende har dock evakuerats. Nedfallet av aska över Vík í Mýrdal var förhållandevis beskedligt jämfört med det som väntade vid Kirkjubæjarklaustur, med ett centimeter tjockt täcke av vulkanaska som förvandlade försommaren till gråbrunsvart. Sikten någon mil utanför samhället var uppskattningsvis 50 meter - i Kirkjubæjarklaustur ibland inte mer än 10 meter.


Vulkanaska sätter sig i näsa, ögon och mun. Den känns stickande, luktar bränt, krasar mellan tänderna, ger huvudvärk och svider i ögonen. Men med munskydd och skyddsglasögon går det ändå ganska bra. Det mest utmärkande med att befinna sig i ett vulkanutbrott är ändå tystnaden. Landskapet, som annars präglas av fågelsång, är livlöst. Någon enstaka svan i en liten sjö och någon enstaka rödspov och strandskata vid vägkanten. I övrigt bara en tryckande tystnad. Och de människor som begav sig ut i Kirkjubæjarklaustur sprang mellan husen för att slippa askregnet.


Under eftermiddagen började vinden att vrida sig mer i riktning mot Reykjavíkområdet. Då och då skymtade till och med solen fram i askdiset. Eruptionen är Grímsvötns största det här århundradet. I dag uppmättes 2 198 blixtar i timmen ovanför Vatnajökull - vilket är det högsta antalet någonsin för ett isländskt vulkanutbrott.


Inledningsfasen av utbrottet var tio gånger större än Eyjafjallajökulls, som i sin tur var ett ganska måttligt utbrott sett till hur mycket vulkaniskt material som producerades. Under dagen mattades intensiteten något, och en gissning är att det är över inom en vecka. Risken för omfattande översvämningar är förhållandevis små efter de vattenmassor som Grímsvötn gjorde sig av med i höstas. Flygtrafiken ligger dock nere åtminstone till lunchtid i morgon.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Grímsvötn, här se videoklipp från den avspärrade zonen och här läsa mer om hur det kändes att uppleva askan från Eyjafjallajökulls utbrott.

Andra medier om vulkanutbrottet vid Grímsvötn:
Familjens nya vulkanmardröm: Expressen
Så breder askan ut sig över havet: Expressen
"Har potential att få värre effekt än Eyjafjallajökull": Aftonbladet
Konsekvenserna för flyget kan bli stora: Svenska Dagbladet
Störningar i flygtrafiken kan inte uteslutas: Dagens Nyheter
Svårt sia om vulkanens beteende: Dagens Nyheter
Tjock vulkanaska hindrar räddningspersonalen: Sveriges Radio
"Turisterna tycker det är coolt": SVT Västerbottensnytt
"Vulkanutbrottet inte lika dramatiskt som i fjol": Yle