fredag 27 maj 2011

Hreiðar Már Sigurðssons bolag i konkurs

Hreiðar Már Sigurðssons aktiebolag med samma namn har begärts i konkurs. Företaget har skulder på 6,8 miljarder isländska kronor till Kaupþing, den bank han hade toppositioner i under 14 års tid.

I maj 2006 grundade Kaupþings dåvarande vd Hreiðar Már Sigurðsson aktiebolaget Hreiðar Már Sigurðsson ehf. Han förde över samtliga aktier i banken till det nya företaget. Köpen hade finansierats genom lån från Kaupþing.

I samband med finanskrascherna blev aktierna i Kaupþing värdelösa. År 2009 uppgick skulderna i aktiebolaget till 6,8 miljarder isländska kronor samtidigt som tillgångarna var noll. Anledningen till att bolaget försätts i konkurs först nu är att de lån som Hreiðar Már Sigurðsson fick från den egna banken till aktieköpen löper ut först i år.

I årsredovisningen för 2009 framkommer att aktierna i Kaupþing tidigare värderats till 6,1 miljarder. Dessutom kontrollerade bolaget även aktier till ett tidigare värde av 260 miljoner i Kaupthing Capital Partners och 135 miljoner i Exista. Även dessa aktier är nu värdelösa.

Under åren före kraschen fick Hreiðar Már Sigurðsson och bolag kontrollerade av honom lån på 13,5 miljarder från Kaupþing. Säkerheten var just aktierna i banken som han köpte för lånen. Huvuddelen av lånen var amorteringsfria fram till förfallodagen.

Bolaget försattes i konkurs av Héraðsdómur Reykjavíkur. Enligt Lögbirtingablað har fordringsägarna till och med den 26 juni på sig att inkomma med krav på konkursboet. I årsredovisningen för 2008 hade Hreiðar Már Sigurðsson själv fordringar på 1,3 miljarder på aktiebolaget.

Det går dock ingen nöd på Hreiðar Már Sigurðsson trots konkursen. Under åren 2006 till 2008 plockade han ut 400 miljoner isländska kronor i aktieutdelning från bolaget samtidigt som han hade 2,5 miljarder i lön.

I dag är han bosatt i ett exklusivt radhus i Luxemburg och äger flera lyxbilar. Han är alltjämt även ägare av en villa i Reykjavík på 300 kvadratmeter.

Hreiðar Már Sigurðsson sade i den parlamentariska kriskommissionens rapport att Kaupþings internaffärer - där toppchefer köpte stora aktieposter med lån från banken och aktierna som enda säkerhet - var ett misstag och att han inte skulle inrätta ett liknande system på nytt.

För ett år sedan greps han misstänkt för omfattande ekonomisk brottslighet i samband med uppmärksammad utlåning som ägde rum just före Kaupþings kollaps. Brottsutredningen pågår fortfarande.

Enligt Viðskiptablaðið intresserar sig åklagaren särskilt för en affär som sägs ha ägt rum den 6 oktober 2008, samma dag som nödlagarna infördes. Kaupþing fick samma dag ett nödlån på 500 miljoner euro från centralbanken - men lånade omgående ut 171 miljoner till det egenkontrollerade bolaget Lindsor Holdings Corporation. Pengarna användes till att köpa ut nyckelanställda i Kaupþing i Luxemburg som hade värdepapper i den isländska banken.

Priset uppges ha varit långt över marknadsvärdet. Toppcheferna blev alltså inte bara kvitt risken att deras värdepapper skulle bli värdelösa - de tjänade också en rejäl hacka på affären.

Hreiðar Már Sigurðsson skrev själv under affären. Men åklagaren misstänker att köpeavtalen upprättades först flera veckor efter kraschen, skriver Viðskiptablaðið.

Här kan du läsa mer om Kaupþing.