onsdag 18 maj 2011

Isländsk skyr på väg till SverigeSnart kan det bli möjligt att köpa skyr i Sverige. Den isländska specialiteten kan lanseras i landet redan nästa år. En välrenommerad reklambyrå har fått i uppdrag att undersöka möjligheterna för en introduktion på den svenska marknaden.

Skyr finns i dag att köpa i alla nordiska länder utom Sverige. I Norge och Danmark sker tillverkningen på licens, medan den skyr som säljs i Finland är tillverkad av isländska MS i Selfoss och fraktas till landet med flyg.

Lanseringen i Finland gjordes förra året och har blivit en succé. Varje vecka säljs tio ton skyr - motsvarande 40 000 burkar - till Finland. Amerikanska butiker köper två till tre ton skyr från MS i veckan, skriver Bændablaðið.

Hittills har intresset från svenska mejerier varit svalt. Arla har vid flera tillfällen nobbat skyr, men nu har ett annat livsmedelsföretag visat intresse för produkten.

I januari i år köpte ett företag domännamnet Skyr.se. Islandsbloggen kan i dag berätta att det finns långtgående planer på att börja sälja skyr i Sverige under 2012. En välrenommerad reklambyrå i Stockholm har kopplats in för att undersöka möjligheterna för en lansering.

Reklambyråns strategi är, enligt uppgifter till Islandsbloggen, att i kampanjen poängtera att skyr är en produkt för en hälsosam livsstil. Marknadsföringen väntas sikta in sig på personer med ett aktivt liv. Skyr kommer, enligt källor, i reklamen att kopplas ihop med isländsk kultur och associationer till sundhet, traditioner och naturlighet.

Skyr kommer i någon mån ändå att konkurrera med yoghurtkunderna, men den kommer inte att lanseras som någon utmanare till familjeyoghurten. I stället är det främst aktiva människor som ska byta energidrycken eller drickyoghurten mot en burk skyr.

Livsmedelsföretaget som nu visar intresse för skyr har distribution över hela landet och en tydlig hälsoprofil. Något definitivt beslut om en lansering är ännu inte taget, men det mesta pekar enligt uppgiftslämnare på att den isländska specialiteten kommer att börja säljas i Sverige på prov under 2012. Och i dagsläget är det mest troligt att det kommer att ske genom export från Island och MS mejeri i Selfoss.

Varken livsmedelsföretaget eller reklambyrån vill kommentera uppgifterna.

I USA finns även Siggi's skyr på marknaden. Produkten diskuterades nyligen i ett inslag på CBS. Se klippet ovan.

Här kan du läsa mer om exporten av skyr.