måndag 16 maj 2011

Konserthusinvigning med krissmak i Reykjavík


Att bjuda in Björgólfur Guðmundsson, tidigare storägare i nu kollapsade Landsbanki, till det fina folkets invigningskväll i Harpa var kanske inte det smartaste beslutet om inte vip-konserten skulle ackompanjeras av hammare på oljefat, visselpipor och plasttrumpeter. Finansmannen var visserligen en av de ledande initiativtagarna till projektet, men när han i samband med krisen gjorde den största personliga konkursen i Islands historia landade räkningen både för huset och kanske också för Icesave så småningom hos skattebetalarna. Som fick vänta utanför medan Björgólfur Guðmundsson glassade runt bland andra dignitärer. Att han återfanns på gästlistan var enligt flera demonstranter ett av huvudskälen till protesterna.


Protesterna var högljudda men fredliga och önskade Til lukku með Titanic, Lycka till med Titanic. Presidenten Ólafur Ragnar Grímsson talade en stund med demonstranterna vid ankomsten men nöjde sig med att vinka till folket efter konserten.


De flesta politikerna hade bråttom ifrån Harpa och ville med blickarna i backen och snabba steg till de väntande bilarna ogärna stanna till för en pratstund. Socialdemokraten Sigmundur Ernir Rúnarsson var en av få som talade med demonstranterna.


Förre statsministern Geir H. Haarde visade sig liksom Björgólfur Guðmundsson aldrig utanför Harpa. Det var förmodligen klokt. Men det är en småknepig ekvation när hedersgästerna strålar av stolthet inne i huset men skäms utanför. Harpa är en av anledningarna till statens och Reykjavíks usla finanser. Frågan är om glashuset någonsin kommer att bli kvitt krisstämpeln. Och för den som vill vara symbolisk hann inte ens glasväggen komma på plats innan det upptäcktes att den var felkonstruerad och riskerade att spricka.


Att regeringen och kommunen ändå tog beslutet att färdigställa huset berodde på att bygget var så långt framåtskridet att det blivit lika dyrt att riva det eller låta det stå. Pétur H. Blöndal, alltingsledamot för Självständighetspartiet, sade i gårdagens Silfur Egils att Harpa hade kunnat komma till bättre användning - gropen efter bygget hade kunnat användas som fängelse:
"Nationen hade inte råd med det här. Vi håller på att säga upp folk över hela landet, vi står inför enorma skuldproblem och det är bara några exempel på det vi brottas med. Dessutom är inte det här konst som tilltalar en stor del av folket. Det kan dock mycket väl förändras. Men det är ett fruktansvärt dyrt hus och jag anser att det hade varit bättre att höja ersättningen till funktionshindrade eller arbetslösa eller skapa jobb på annat sätt."


I lördags bjöds - enligt demonstranterna - det fattiga packet som betalat för bygget in till att trängas i Harpa. Dock utan röda mattor och fri bar, men med bland annat Ólafur Arnalds på scen. Han konstaterade att all vemodig musik, som nykomponerade "Pólland", inte uppstod ur hjärtesorg utan även ur sömnlöshet samt döpte en annan ny låt till "Norðurljós" efter konsertsalens namn. Ólafur Arnalds tyckte att ett konserthus var en mänsklig rättighet - och twittrade på söndagen:
"Yesterday gets 5 out of 5! happyhappy"


Harpa är fortfarande en byggarbetsplats. Målet är att konserthuset ska vara klart - på riktigt - till kulturnatten den 20 augusti. Konstnären Ólafur Elíasson, som bland annat har ritat glasväggen, har varit mycket kritisk mot att Harpa invigts innan bygget avslutats. 32 000 personer besökte huset under helgen, vilket motsvarar en tiondel av Islands befolkning.

Här kan du läsa mer om och se fler bilder från Harpa och här se fredagens invigning.