tisdag 24 maj 2011

Läsarmejl: Går det att provocera fram vulkanutbrott?

Om ett kraftigt jordskalv eller annan vulkanisk aktivitet kan bidra till att utlösa ett vulkanutbrott - går det då att provocera fram ett utbrott? Genom att spränga i marken eller borra riktigt djupt? Om en vulkan ändå ska eruptera kan den ju i så fall lika gärna göra det vid en kontrollerad tidpunkt så slipper flygbolagen överraskas av nya askmoln.

Ungefär så undrar en bloggläsare. Är det möjligt för människan att påverka ett vulkanutbrott när det är möjligt att framkalla något som liknar jordskalv?

Nja, jordskalv kan visserligen bidra till att utlösa vulkanutbrott. Det är lite på samma sätt som att kraftigt skaka en burk läsk - det kan bidra till att påverka tidpunkten när det pyser över, men om inte burken är full händer inget.

Men att provocera fram ett utbrott är nog näst intill omöjligt. Själva grundförutsättningarna, en full magmakammare och ett rejält underjordiskt tryck, utgår från sådana djup i planetens innandöme att det inte är möjligt att påverka dem. Och utan dessa förutsättningar sker inget utbrott - vilka metoder människan än skulle hitta på för att försöka utlösa ett sådant.

I teorin kanske det skulle kunna vara möjligt att påverka tidpunkten för ett utbrott genom att på stora djup borra eller spränga i vulkanen. Men då krävs att grundförutsättningarna är uppfyllda - att vulkanen på egen hand står på randen till en eruption.

Av förståeliga - och tekniska - är det aldrig någon som har försökt sig på något liknande. Det är också i högsta grad tveksamt om det skulle vara möjligt att borra så djupt (och när det gäller Islands del dessutom ofta genom ett upp till kilometertjockt istäcke) för att där orsaka något som påminner om ett jordskalv.

Att det i teorin skulle kunna vara möjligt att marginellt påverka själva tidpunkten är alltså inte helt uteslutet, även om det i dag är tekniskt omöjligt att genomföra. Men att till exempel "beställa" ett utbrott från Eyjafjallajökull eller Grímsvötn på en mindre olämplig tidpunkt som julafton, när en stor del av flygtrafiken ligger nere, är i dagsläget otänkbart.

Här kan du läsa mer om jordskalv skapade av människan och här mer om Grímsvötn.