tisdag 17 maj 2011

Stor majoritet vill erkänna isländskt teckenspråk

Fyra av fem islänningar är för förslaget att ge teckenspråket samma status som isländskan i en ny språklag. Det visar en opinionsundersökning utförd av Miðlun på uppdrag av Félag heyrnarlausra.

Kultur- och utbildningsminister Katrín Jakobsdóttir har tagit fram ett lagförslag på att ge isländskan status som officiellt språk på Island. Syftet är att stärka isländskans ställning som huvudspråk i landet. Lagen ställer också krav på att det offentliga språket är vårdat, begripligt och tydligt.

Teckenspråket omfattas också av förslaget. Det ska för användarna ges samma status som isländskan, och ska till exempel kunna nyttjas vid alla typer av myndighetskontakter.

Myndigheterna får även ansvaret för teckenspråkets utveckling och blir skyldiga att vid behov - exempelvis för anhöriga till teckenspråkstalare - ordna undervisning i teckenspråk. Rätten att använda teckenspråk som första språk i stället för isländska gäller alla personer med hörsel- eller synnedsättningar och deras barn.

80,8 procent av islänningarna är för att teckenspråket omfattas av språklagen. 16,4 procent är neutrala till förslaget medan 2,9 procent är emot att teckenspråket får officiell status.

Stödet för teckenspråket är lika stort i samtliga åldersgrupper och efter bostadsort. Däremot är kvinnor, grundskoleutbildade och låginkomsttagare mest positiva till förslaget. Motståndet är störst bland män, universitetsutbildade och personer som tjänar över en miljon isländska kronor i månaden.

Félag heyrnarlausra lobbar just nu för att lagförslaget ska bli verklighet genom annonser i dagstidningar. Att döma av vilka som ställer upp är förutsättningarna mycket goda. I annonserna finns bland annat alltingsledamöter från flera olika partier, ett par ministrar, fackföreningsfolk, centralbankschefen Már Guðmundsson och Reykjavíks borgmästare Jón Gnarr. Samtliga bär tröjorna Ég elska táknmál (Jag älskar teckenspråk) eller Táknmál er töff (Teckenspråk är tufft).

Här kan du läsa mer om lagförslaget.

Bilden visar teckenspråkskören Táknmálskórinn och Fjallabræður.