fredag 27 maj 2011

Utbrott inte över - avblåser nödtillstånd vid Grímsvötn

Nödtillståndet vid Grímsvötn är över. Men enstaka explosioner av aska sker fortfarande i kratern och ångpelaren nådde i går två kilometer. Inget tyder på något annat än att utbrottet kommer att vara över inom några dagar.

Aktiviteten vid Grímsvötn fortsätter att avmattas. En ny krater bildades i onsdags, men det är främst vattenånga som stiger upp ur den. Enstaka sprängningar av aska har dock registrerats. Kraften i utbrottet är nu så svag att nedfallet av aska inte längre når bebyggelse.

Något nytt inflöde av magma har inte skett. Utöver explosionerna, då rörelserna i jordskorpan snabbt ökar, är det nu förhållandevis lugnt. Bara ett enda jordskalv inträffade under gårdagen.

Almannavarnir sänkte i går beredskapen från nödtillstånd till farligt. Den största risken är i nuläget om nyfikna beger sig upp på Vatnajökull och kommer så nära vulkanen att de kan komma i vägen för explosioner av aska eller ånga.

Utbrottet tycks följa mönstret för Grímsvötn med en kraftig inledning för att sedan tappa kraft efter några dagar. Inga tecken finns på att vulkanen ska vakna till liv med full styrka på nytt. Det mest troliga är att utbrottet inom loppet av några dagar eller på sin höjd några veckor upphör helt.

I trakten kring Kirkjubæjarklaustur fortsätter saneringen. Frivilliga strömmar till området för att hjälpa till att tvätta bort vulkanaskan. Och omständigheterna är de bästa tänkbara. Kommunchefen Eygló Kristjánsdóttir säger till Morgunblaðið att vädret varit idealiskt:
"Det var ett behagligt regn i går [i onsdags], men nu regnar det mer. Vädret är precis som om jag hade beställt det själv. Först kom en riktig storm som blåste bort mycket av askan och sedan kom regnet. Jag hade inte velat haft det i omvänd ordning."
På vägarna finns en hel del aska. När det regnar på den bildas en sörja som kan göra vägbanan hal. Och hela sommaren kommer Grímsvötn att göra sig påmind vid kraftiga vindar när de miljontals ton av aska som nu ligger på glaciären virvlar upp på nytt.

Djurlivet har klarat sig förvånansvärt bra. Askan var visserligen inte lika besvärlig som Eyjafjallajökulls och föll heller inte under lika lång tid, men den föll i enorma mängder och längre fram på våren när nästan alla djur släppts ut på bete.

En del döda får och fåglar har hittats samt en död häst. Dessutom har flera hundra kilo fjällröding dött i en fiskodling sedan askan täppt igen utloppet från bassängerna och de därmed svämmat över.

Arbetet med att tvätta djurens ögon rena från aska fortsätter. Det vanligaste problemet är enligt Almannavarnir att slemhinnorna i ögonen skadats. De väntas dock läka av sig självt. De flesta får som togs in under utbrottet har nu åter släppts ut på bete.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Grímsvötn.