onsdag 25 maj 2011

Vulkanutbrottet vid Grímsvötn kan vara över

Grímsvötn har inte producerat någon aska på tio timmar. Just nu reser sig bara en pelare av vattenånga upp ur kratern. Utbrottet kan vara över, även om ett officiellt besked kan dröja.

Vid tvåtiden i natt lokal tid nådde en asksprängning tolv kilometers höjd. Samtidigt observerades tolv blixtar. Sedan dess har aktiviteten vid Grímsvötn avtagit och för tillfället ruvar en pelare av vattenånga ovanför kratern. Molnet är nästan vitt vilket betyder att mängden aska är liten.

Rörelserna i jordskorpan är inte längre kontinuerliga. Vid mätstationen Grímsfjall, ett par kilometer från vulkanen, finns dock alltjämt tydliga tecken på aktivitet. Det rör sig sannolikt främst om explosioner i samband med vattenånga.

Något officiellt besked om att utbrottet är över finns inte och lär sannolikt dröja något. I samband med eruptionen vid Eyjafjallajökull tog det nästan ett halvår innan beredskapen trappades ned. Så länge lär det inte dröja den här gången. Till skillnad från Eyjafjallajökull brukar Grímsvötn ha kontinuerliga utbrott och inte eruptera med längre tidsgap emellan.

Om utbrottet nu är över innebär det att det varit typiskt för Grímsvötn, även om mängderna vulkaniskt material varit avsevärt större än vanligt.

Landhelgisgæslan kommer att flyga över Vatnajökull under dagen. Ombord finns flera forskare. De uppgifter som hittills har kommit om att utbrottet skulle vara över har kommit från allmänheten - och det är en bild som kan komma att bekräftas under eftermiddagen.

En tysk turist är fortfarande saknad norr om Vatnajökull. Landsbjörg har sökt igenom alla stugor i området utan att hitta några färska spår efter honom. Han hade senast kontakt med anhöriga i måndags, och under tisdagsmorgonen stod det klart att han åtminstone hade förflyttat sig sedan dess eftersom mobiltelefonen kunde lokaliseras till en ny zon. Sökandet fortsätter under dagen.

Ringvägen öppnades i går kväll men Almannavarnir uppmanar alla som inte måste ge sig ut på vägarna att undvika sträckan mellan Vík í Mýrdal och Freysnes. Den internationella flygplatsen i Keflavík öppnas åter under dagen. Delar av inrikesflyget var avblåst under förmiddagen men beslutet omprövas efter lunch.

Här kan du läsa mer om vulkanutbrottet vid Grímsvötn.

Andra medier om utvecklingen:
Ovanligt med två utbrott: Svenska Dagbladet
Islands turistnäring hoppas tjäna på vulkanutbrotten: Dagens Nyheter
Utbrottet på väg att upphöra: Expressen