onsdag 22 juni 2011

Åtta års fängelse för största amfetaminbeslaget

Kvinnan försökte smuggla 20 liter amfetaminbas till Island. Nu döms hon till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott. Beslaget av drogen var det största i Islands historia.

Den 40-åriga kvinnan anlände med färjan Norræna i Seyðisfjörður den 17 juni förra året. När polisen ville titta närmare på hennes bil blev hon mycket nervös och försökte avleda uppmärksamheten.

I bensintanken fanns 19,75 liter amfetaminbas, som skulle kunna omvandlas till 20,3 kilo amfetaminsulfat. Om det skulle späs ut till den koncentration som amfetamin brukar ha på den isländska marknaden skulle det motsvara minst 150 kilo.

Den 40-åriga kvinnan kom till Island tillsammans med en 32-årig kvinna och hennes 5-årige son. 40-åringen ska ha tagit över bilen i Litauen och körde sedan via Tyskland och Danmark. Hon hade hela tiden narkotikapartiet i bensintanken.

40-åringen har under rättegångarna gett motsägelsefulla uppgifter om hur resan till Island gått till. Hon har också förnekat att hon känt till att det fanns narkotika i tanken.

32-åringen, som av Héraðsdómur Reykjaness friades från medhjälp till grovt narkotikabrott, vittnade om att 40-åringen hade fått uppdraget av att köra bilen till Island av en 34-årig litauer. Hon ska ha varit införstådd med att det rörde sig om smuggling. 34-åringen dömdes själv år 2006 till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Han greps då av polisen på flygplatsen i Keflavík med drygt två liter amfetaminbas i bagaget.

Polisen misstänker alltjämt att smugglingsuppdraget kom från en östeuropeisk narkotikaliga. Men varken 34-åringen eller någon annan misstänkt har kunnat spåras.

Hæstiréttur Íslands anser att det är bevisat att 40-åringen var medveten om att det var narkotika som hon försökte smuggla in i landet. Hon krävde i samband med överklagandet att hon skulle bli frikänd eller få ett kortare straff samt att beslaget av bilen skulle hävas.

Rätten väljer dock att fastställa domen från Héraðsdómur Reykjaness. 40-åringen får dessutom stå för kostnaderna för överklagandet, totalt 474 000 isländska kronor.

Här kan du läsa mer om smugglingsförsöket och här domen i sin helhet.

Foto: Lögreglan