torsdag 28 juli 2011

Amerikan slog huvudet i tv-skärm - stämmer Icelandair

Kvinnan slog i tv-skärmen när hon reste sig upp efter att ha lagt handbagaget till rätta. Nu stämmer hon Icelandair för olyckan. Kvinnan hävdar att hon drabbades av minnesförlust och skallskador.

Icelandairs underhållningssystem tycks inte vara uppskattat bland alla passagerare. Åtminstone inte av en amerikansk kvinna bosatt i Los Angeles som den 2 september 2006 steg på ett plan från Minneapolis till Keflavík.

När kvinnan hade placerat sitt handbagage under stolen framför henne reste hon sig upp. Hon slog då huvudet i den nedfällda tv-skärmen.

Olyckan ska enligt stämningsansökan ha orsakat kvinnan minnesförlust, hjärnskador, skallskador och gett henne nedsatt motorik. Kvinnan anser att Icelandair agerat oaktsamt genom att inte fälla upp skärmarna och därför ska ersätta henne ekonomiskt för skadorna, skriver Los Angeles Daily News.

Icelandair anser inte att bolaget ska ta ansvar för händelsen. Flygbolaget fick medhåll av en domare i Los Angeles som först avvisade stämningen med hänvisning till att hon inte visat att Icelandair brutit mot Federal Aviation Administrations regelverk för vad som kan sägas utgöra en olycka.

Beslutet revs dock upp i en överprövning och målet kommer nu att tas upp i amerikansk domstol.

"This is a great result," säger kvinnans advokat, Andrew N. Chang, till Los Angeles Daily News.

Guðjón Arngrímsson, informationsansvarig för flygbolaget, säger till Vísir att det visserligen inte är helt ovanligt att Icelandair dras inför rätta, men att kvinnans stämningsansökan inte är av den vanliga sorten:
"Vi har varit verksamma inom den internationella luftfarten i årtionden och olika saker har kommit upp. Men det här är ett ovanligt fall. ... Det här är mycket speciellt."
Här kan du läsa mer om Icelandair.