fredag 22 juli 2011

Eden i Hveragerði totalförstört i brandEden i Hveragerði brann ned till grunden i natt. Eldsvådan började i köket och spred sig snabbt i byggnaden. Brandkåren fick inrikta sig på att inte elden skulle sprida sig. Byggnaden är totalförstörd men kommunchefen Aldís Hafsteinsdóttir vill återuppbygga den.

Larmet kom tio över tolv i natt lokal tid från förbipasserande bilister samt kommunchefen Aldís Hafsteinsdóttir som var ute på promenad tillsammans med vänner. Hon berättar i Morgunblaðið att hon såg rök komma från växthuset men att elden då ännu inte hade tagit sig igenom taket.
"Så kom elden genom taket och spred sig otroligt snabbt. Det verkar ha funnits mycket bränsle för elden där och plastpanel som var mycket brandfarlig."
Redan när brandkåren kom till platsen några minuter senare var byggnaden övertänd. Biträdande brandkårschefen Pétur Pétursson säger till Sunnlenska att omständigheterna inledningsvis var mycket svåra:
"Det finns mycket brandfarligt byggmaterial i huset, takmaterialet är enbart av plast och branden var stor i restaurangdelen. Vi började att skicka in folk genom huvudentrén i huset men då hade branden utvecklats så att vi blev tvungna att backa med dem direkt."
Brandkåren fick även flytta på släckningsfordonen på grund av risken för att de skulle skadas i den våldsamma hettan. Att Eden främst bestod av trä och plast gjorde byggnaden till ett lätt byte för lågorna. Pétur Pétursson säger till Sunnlenska att den giftiga brandröken var ett problem under släckningsarbetet:
"Det är så mycket gas som avges från det här materialet när de brinner och sprider sig i huset, och kraften var sådan att den inte gick att kontrollera. Elden spred sig mycket snabbt och jag tror att alla som var här på platsen upplevde att det var enormt obekvämt. Så var ljudet från branden."
Eldsvådan tros ha börjat i köket, där flammorna och röken först observerades. Inga personer befann sig i byggnaden när branden började.

Efter ett par timmar fick brandkåren eldsvådan under kontroll. Då hade de mest brandfarliga ämnena redan brunnit ned. Eftersläckningsarbetet avslutades 4.10 lokal tid. Ett trettiotal brandmän deltog.

Brandröken gjorde att brandkåren övervägde att evakuera boende på Heiðmörk, men vindarna var sådana att någon utrymning inte blev nödvändig. Austurmörk spärrades av under branden. Personalen på den bensinstation som ligger på andra sidan gatan sprutade vatten på pumparna som en försiktighetsåtgärd.

Brandkåren kunde dock hindra elden från att sprida sig till närliggande byggnader. Men Eden är totalförstört, och därmed försvinner ett av södra Islands mest välkända turiststopp från kartan. Det enda som återstår av byggnaden är några väggar, loggan och den snidade trädörren.

Polisen ska nu utreda brandorsaken. Enligt DV fick brandkåren eller polisen aldrig något automatiskt larm, men sprinklersystemet ska ha varit i gång när den kom till platsen. Hela brandförloppet ska ha fångats på bild av bensinmackens övervakningskamera. För att kunna genomföra utredningen kommer det som finns kvar av Eden att rivas på grund av rasrisken.

Aldís Hafsteinsdóttir säger till Vísir att målet är att återuppbygga Eden. Annars vore det en stor förlust för Hveragerði där många har en relation till stället:
"Många har jobbat där och Eden har en plats i islänningarnas hjärta och i synnerhet i Hveragerðibornas. ... Det är naturligtvis en stor chock."
Eden har länge dragits med stora ekonomiska problem. Bakom idén stod grundaren Bragi Einarsson som drev Eden mellan 1958 och 2006, då han sålde företaget.

Verksamheten gick i konkurs 2008 och gav plats åt den kortlivade asatroutställningen Iðavellir, då inredningen delvis stöptes om i vikingaanda. Inte heller Iðavellir lyckades överleva och det gamla Eden återuppstod med fokus snarare på att sälja souvenirer och mat till bussresor och utländska turister än växthusodling.

Verksamheten ska, enligt uppgifter, även den här gången ha dragits med stora förluster. Lokalerna är enorma och hyran hög samtidigt som Eden har fått ett rykte om sig att vara en turistfälla med rejält saltade priser.

Byggnaden ägs av Sparisjóðurinn Suðurlandi, som kontrolleras av Sparisjóður Vestmannaeyja, som hyr ut huset och driften. Bankens kontor i Hveragerði stängdes i våras.

Mest saknad i Eden är kanske apan Bóbó. Nästan 3 000 personer har gått med i hans minnesgrupp på Facebook. Även fåglarna Paco och Snarpur blev offer för branden.


Här kan du läsa mer om Eden och ovan se hur det såg ut när branden rasade i natt.