söndag 31 juli 2011

Kjalarnesbor vill tvinga bort dömda sexbrottslingar

Varning pedofil! sprejat på asfalten, krossade rutor, brevprotester och rop genom porttelefonen nattetid. Ungdomar i Kjalarnes försöker tvinga bort två män som har dömts för sexbrott mot barn från samhället. Flera invånare är kritiska mot att de inte informerats om att männen flyttat in.

Ungdomar i Kjalarnes, ett samhälle ett par mil utanför Reykjavík, vill tvinga bort två män från orten. Bägge har tidigare dömts för sexuella övergrepp mot barn. Genom att trakassera dem hoppas ungdomarna att männen ska flytta.

Ungdomarna har skrivit protestbrev, ringt på porttelefonen nattetid och uppmanat männen att flytta, krossat ett fönster samt sprejat Varúð barnaperri! i asfalten utanför männens bostad. Hittills har männen inte låtit sig påverkas.

"Jag vill bara få vara i fred", säger en av männen till Pressan.

En av männen, som är i 40-årsåldern, dömdes år 2008 till fyra års fängelse för sexbrott mot barn. Han hade då brutit sig in i ett hus i Reykjavík och förgripit sig på en femårig flicka när hon log och sov. Mannen flydde när en släkting som fanns i huset vaknade. Han ertappades med huvudet mellan flickans fötter och hade tvingat av henne kläderna. Efter att mannen flytt undrade femåringen om han hade lov att slicka hennes kön.

Mannen lyckades fly men kunde identifieras genom fingeravtryck.

År 2004 försökte mannen röva bort en fyraårig flicka från sitt hem i Seyðisfjörður. Han tog sig in i huset en vinternatt och bar ut flickan. Pappan vaknade, sprang efter och kunde slita sin dotter ur mannens armar. Straffet blev två års fängelse.

Mannen har tidigare vid flera tillfällen även dömts för misshandel och sexbrott mot andra kvinnor. År 2003 dömdes han till nio månaders fängelse för att ha slagit och antastat en kvinna på en restaurangtoalett.

Den andre mannen är den som står för kontraktet på lägenheten. Han är i 70-årsåldern och också dömd för sexbrott mot barn. I tre års tid ska han ha tafsat på ett barnbarn när han satt barnvakt. Flickans mor sade under rättegången att mannen blev en helt annan människa när han drack alkohol. Han ska även ha utsatt henne för övergrepp.

De som står bakom protesterna är enligt Pressan ungdomar i området. Men även bland närboende finns en oro. En förälder kritiserar i Pressan myndigheterna för att ingen fått kännedom om att två sexbrottslingar flyttat in:
"Här bor nu två män som har dömts för sexbrott mot barn och vi får inte veta någonting, får bara kännedom om det här genom en slump, och polisen och barnavårdsnämnden säger att de inte kan göra något om inga nya brott begås. Man bara väntar på brott. Naturligtvis finns det upprördhet bland folk men det är för mycket att säga att männen har blivit förföljda. De har till största delen lämnats i fred."
En annan boende säger till Pressan att oron för männen är utbredd:
"Vi har tidigare varit trygga med våra barn här. Nu sitter vi på nålar."
Här kan du läsa mer om Kjalarnes.