söndag 10 juli 2011

Lägsta isländska arbetslösheten i år

7,4 procent av islänningarna var utan jobb i maj. Det är den lägsta arbetslöshetssiffran på åtta månader. Vinnumálastofnun förutspår att den under sommaren kan sjunka under 7 procent för första gången sedan krisens början.

Finanskraschens avtryck i arbetslöshetsstatistiken har mattats något under året. Men anledningen till att inte fler saknar jobb är framför allt den stora utvandringen - både av islänningar och utländska gästarbetare som vänder hemåt.

Under maj minskade arbetslösheten med 0,7 procentenheter och är nu 7,4 procent. Det är den lägsta siffran sedan september 2010. I Vinnumálastofnuns prognos spås en fortsatt nedgång under sommarmånaderna tack vare säsongsarbeten inom främst turistnäringen. Till hösten väntas arbetslösheten åter klättra över 7 procent.

Antalet arbetslösa minskar i hela landet, men den största minskningen sker i den värst drabbade regionen, Suðurnes. Här är nu 12,1 procent utan jobb att jämföra med 13,6 procent föregående månad.

I Reykjavíkområdet är arbetslösheten 8,2 procent (-0,5 procentenheter jämfört med april 2011), Suðurland 5,5 procent (-0,9), Norðurland eystra 5,2 procent (-0,6), Austurland 4,2 procent (-0,8), Vesturland 4,1 procent (-0,7), Västfjordarna 3,5 procent (-0,7) och Norðurland vestra 3,2 procent (-0,9).

Tre isländska kommuner har full sysselsättning: Skorradalshreppur i Vesturland, Bæjarhreppur i Västfjordarna och Grýtubakkahreppur i Norðurland eystra.

Både långtids- och ungdomsarbetslösheten minskar också. 60 procent av dem som står utanför arbetsmarknaden har dock varit utan jobb i minst ett halvår. 17 procent av de arbetslösa har inte fyllt 25 år.

Arbetslöshetsersättningen på Island höjdes den 1 juni till som lägst 161 523 kronor i månaden. Maxersättningen från a-kassan är 254 636 kronor.

Här kan du läsa mer om arbetslösheten på Island.