onsdag 27 juli 2011

Lärare fördömde norska terrordåd - nedslagen av elev

Läraren och ex-eleven blev på Facebook osams om massmorden i Norge. Eleven, som betraktar sig som rasist och nationalsocialist, hyllade Anders Behring Breiviks terrordåd. När läraren gick i polemik blev han misshandlad av eleven.

I fredags fördömde läraren, som är i 60-årsåldern och bosatt i Grindavík, terrordåden i Norge på sin Facebook-sida. En tidigare elev, en man i 40-årsåldern, ilsknade till på kommentarerna och hävdade att det Anders Behring Breivik gjort var rätt och riktigt. Ex-eleven, som beskrev sig själv som nazist och rasist, försvarade och hyllade enligt Víkurfréttir morden eftersom de enligt honom riktade sig mot det mångkulturella samhället.

Fejden eskalerade snabbt på Facebook. Flera gav sig in i debatten och fördömde dåden. Ex-eleven gick under fredagskvällen så långt att han hotade både läraren och hans familj till livet. Han hotade även två andra personer som tog avstånd från terrorattackerna.

I konversationen mellan läraren och ex-eleven, som publicerats i Pressan, skrev eleven även att det var dags för raskrig och att han var stolt över att vara rasist. Han anklagade läraren samt andra som fördömde dåden för att vara bögar med hjärtat på fel ställe.

Vid fyratiden på lördagsmorgonen ringde det på lärarens dörr. När han öppnade stod eleven utanför. Läraren blev han misshandlad av ex-eleven som riktade flera knytnävsslag mot huvudet.

Läraren fick lindriga skador och kunde själv söka upp en vårdcentral för omplåstring under lördagen.

Mannen flydde från platsen innan polisen anlänt, men han kunde gripas i sin bostad strax därpå. Ex-eleven släpptes efter förhör. Han är misstänkt för grov misshandel och olaga hot, rapporterar Víkurfréttir.

Här kan du läsa mer om Anders Behring Breivik.