måndag 25 juli 2011

Magma Energy köper ut kommuner - släpper in fonder

Magma Energy Sweden köper ut fyra kommuner ur energibolaget HS Orka. Samtidigt säljer företaget 25 procent av HS Orka till ett bolag ägt av 14 isländska pensionsfonder. Fonderna har möjlighet att öka innehavet till en tredjedel av aktierna.

Turerna kring Magma Energy och HS Orka har skakat regeringen och skapat ett stort folkligt engagemang. En namninsamling samlade nästan 50 000 underskrifter med krav på en folkomröstning om ägandet av isländska naturtillgångar. I regeringen har Gröna vänstern drivit på för att köpet ska hävas.

HS Orka är Islands tredje största energibolag. För att kunna köpa det skapade kanadensiska Magma Energy ett skrivbordsföretag i Sverige, vars enda verksamhet var att förvalta aktierna i HS Orka.

För att lindra kritiken beslöt bolaget att släppa in de isländska pensionsfonderna som minoritetsägare i Magma Energy Sweden. Genom ett gemensamt bolag kontrollerar enligt ett pressmeddelande nu 14 pensionsfonder tillsammans 25 procent av aktierna.

Prislappen är 8 miljarder isländska kronor. Före den 10 februari 2012 har de möjlighet att öka innehavet till 33,4 procent. Notan blir då 4,7 miljarder.

Magma Energy Sweden har nu även köpt ut de sista kommunala posterna ur bolaget till en kostnad av 475 miljoner. Reykjanesbær har sålt sin andel på 0,66 procent, Grindavík 0,45 procent, Garður 0,28 procent och Vogar 0,09 procent. Tillsammans med pensionsfonderna är Magma Energy Sweden nu ensamma ägare av HS Orka.

Styrelsen består av tre representanter för Magma Energy Sweden och två för de isländska fonderna.

Här kan du läsa mer om HS Orka.