lördag 23 juli 2011

Nämnd säger ja till utländskt minoritetsägande

Det kinesiska ägandet i Stormur Seafood är lagligt. Nautilus Fisheries köp av 43,75 procent av aktierna i det isländska fiskeföretaget behöver därför inte gå tillbaka. Det beslutar Nefnd um erlenda fjárfestingu.

Utländska investerare i den isländska fiskenäringen behöver nämndens godkännande. Men Stormur Seafood meddelade aldrig att kinesiska Nautilus Fisheries köpt in sig i bolaget. Därför blev det upp till nämnden för utländska investeringar att i efterhand granska köpet.

Nämndens slutsats är att köpet är lagligt. Lagen säger att utländska företag inom fiskenäringen får äga högst 49 procent av det samlade aktiekapitalet. Det är också ett krav att majoriteten av styrelsen samt dess ordförande är bosatta på Island.

Stormur Seafood ägs till 100 procent av Skiphóll. Skiphóll ägs i sin tur till 75 procent av Austmenn och till 25 procent av Nautilus Fisheries, som har sin juridiska hemvist i Hong Kong. Austmenns andel ägs till 75 procent av islänningen Steindór Sigurgeirsson och till 25 procent av Nautilus Fisheries. Totalt uppgår den kinesiska ägarandelen till 43,75 procent.

Både finansminister Steingrímur J. Sigfússon och fiskeminister Jón Bjarnason har varit mycket kritiska till den kinesiska investeringen. Adolf Guðmundsson, ordförande för branschorganisationen Landssamband íslenskra útvegsmanna, säger till Morgunblaðið att han inte är bekymrad över lagen som möjliggör utländskt minoritetsägande:
"Den här lagen har inte besvärat oss. ... Vi är inte emot utländskt ägande inom fisket, men det måste ske inom kloka gränser. Reglerna är nu som de är och de har inte kommit i vägen för oss. Jag anser att de är bra som de är. Då är det säkert att man här hemma har kontroll över fiskeföretagen."
Adolf Guðmundsson oroar sig mer över ett eventuellt EU-medlemskap. Det tror han skulle bli förödande för den isländska fiskenäringen:
"Båtägarnas inställning till EU reflekteras bland annat i att vi inser att de så kallade fyra friheterna inte är förhandlingsbara. Vid inträde i EU måste vi därför öppna ägandet i isländska företag på vid gavel, fisket inräknat."
Även juristbyrån Logos har tidigare bedömt det kinesiska ägandet i Stormur Seafood som lagligt.

Här kan du läsa mer om Stormur Seafood.