lördag 16 juli 2011

Ny bro över Múlakvísl öppnas i dag

Ringvägen runt Island är åter hel. Redan i dag öppnas den nya bron över Múlakvísl för trafik. Vägen har varit avstängd i en vecka sedan den gamla bron spolats bort efter översvämningar i samband med trolig vulkanisk aktivitet vid Katla.

Bron över Múlakvísl förstördes i lördags morse sedan vattenståndet stigit med fem meter. Vattenmassorna lyfte bron från sina fästen och stoppade därmed trafiken på ringvägen runt Island.

Beskedet från Vegagerðin var först att det skulle ta två till tre veckor att bygga en ny bro. Turistnäringen och kommunerna i regionen protesterade och hävdade att alternativet, att hänvisa alla turister till fjällvägen F208 över höglandet, skulle innebära en ekonomisk katastrof.

Den verkliga katastrofen höll i stället på att inträffa när bilar och resenärer började skeppas över floden ombord lastbilar och bussar. Efter att vattenståndet plötsligt stigit en dryg meter i den oberäkneliga floden körde en buss fast och höll på att välta. Passagerarna kunde rädda sig genom att klättra ut genom fönstren och sedan hoppa över till en lastbil som kom till undsättning.

Med en ny buss började transporterna över Múlakvísl på nytt. I går färjades omkring 1 000 personer över floden.

Vegagerðins personal har i en veckas tid arbetat i skift med brobygget. Redan i dag öppnas den provisoriska bron för trafik. Den exakta tidpunkten är alltjämt oklar eftersom en del arbete med skyddsvallar återstår - men öppningen sker vid lunch eller någon gång under eftermiddagen.

Vattnet släpptes på vid den nya bron i går eftermiddag. Då stoppades också trafiken över Múlakvísl i några timmar i väntan på att floden skulle sätta sig.

Turistnäringen och de berörda kommunerna tycks nu vara nöjda med att bron kommer på plats efter en vecka. I går bjöd kommunstyrelsen i Mýrdalshreppur broarbetarna på tårta.

Den provisoriska bron blir 156 meter lång och enkelriktad. Bygget av en ny permanent förbindelse över Múlakvísl väntas bli klart först till våren. En anbudsprocess kommer att äga rum under hösten.

Här kan du läsa mer om den senaste veckans vulkaniska aktivitet på Island, här se webb-tv där isländska experter diskuterar händelserna och här se webb-tv från brobygget.

Foto: Landhelgisgæsla Íslands