lördag 30 juli 2011

Praktverk om Akranes sågas - kommun hotar stämma

Turerna kring böckerna om Akranes historia går vidare. Praktverket, som tagit 24 år att färdigställa till hälften, har på sina håll fått ett mycket beskt mottagande. Och nu hotar kommunledningen med juridiska åtgärder mot en tidningsrecension där det första bandet närmast utsattes för en avrättning.

Beslutet att Akranes historia skulle skrivas och ges ut i påkostade band fattades av kommunfullmäktige redan 1987. Det tog 24 år och runt 100 miljoner isländska kronor innan de två första böckerna av fyra äntligen nådde bokhandeln i våras.

En av dem som har kritiserat både projektet och böckerna i sig är läraren och bloggaren Harpa Hreinsdóttir. Hon skriver i ett blogginlägg att verket är slarvigt skrivet och innehåller många sakfel och sammanblandningar. Det ska dessutom finnas ett antal frågetecken kring bildmaterialet i böckerna. Hon kritiserar också författaren Gunnlaugur Haraldsson för att bland annat ha använt sig av Wikipedia som källa och klassar slutresultatet som skräp.

Gunnlaugur Haraldsson säger till DV att han inte vill bemöta kritiken, men att den så småningom kommer att besvaras. Nu ser det ut som att det svaret kommer från kommunchefen Árni Múli Jónasson. Efter en totalsågning av Saga Akraness i Fréttatíminn säger han till Vísir att kommunen nu överväger juridiska åtgärder mot tidningen:
"Det här är förtal som människor måste bära ansvar för. ... Jag tvivlar på att den här recensionen bygger på någon större granskning av den här boken."
Árni Múli Jónasson anser att recensenten, Páll Baldvin Baldvinsson, främst ägnar sig åt smutskastning. I recensionen av det första bandet skriver han att det är "ett märkligt minnesmärke över feltänkta förberedelser, ett slarvigt utfört arbete och ett slarvigt försök att konstruera en historieteori som det inte finns belägg för" samt att utgivningen tyder på bristande kvalitetskänsla inom bokbranschen. I Skessuhorn hävdar Árni Múli Jónasson dessutom att Páll Baldvin Baldvinsson "av någon oförklarlig anledning har bestämt sig för att okritiskt äta upp den rappakalja som en bloggare här i stan har svarat för under de senaste veckorna."

Páll Baldvin Baldvinsson säger till Vísir att han inte vill kommentera recensionen. Fréttatíminns chefredaktör, Jón Kaldal, säger till Vísir att kommunledningen i Akranes har sin fulla rätt att ogilla texten, men att han står bakom den och inte ser några anledningar att ändra åsikt i frågan:
"Ingår det inte i recensionens roll att väcka debatt om de verk som behandlas varje gång? För mig verkar det som att Páll Baldvin har lyckats mycket väl med det den här gången."
Akranes gick under årets första fem månader back 153,6 miljoner isländska kronor. Den budgeterade förlusten för kommunen var 6 miljoner.

Här kan du läsa mer om turerna kring Saga Akraness.