fredag 22 juli 2011

Ringvägen avstängd på nytt efter oro vid KatlaTre nya calderor, snabbare avsmältning och fler jordskalv. Aktiviteten vid Katla fortsätter att tillta. I går stängdes ringvägen av i en timme som en försiktighetsåtgärd efter snabbt stigande vattenstånd i Múlakvísl.

För snart två veckor sedan sköljde översvämningar från Mýrdalsjökull bort bron över Múlakvísl. Tecknen på fortsatt ökande aktivitet vid Katla blir fler och fler - även om det inte är fastslaget att översvämningarna berodde på ett mindre vulkanutbrott som inte nådde igenom glaciärens istäcke.

I går natt spärrades ringvägen av under en timme. Vattenståndet steg snabbt i Múlakvísl samtidigt som vattnets förmåga att leda elektricitet ökade kraftigt och oron i jordskorpan tilltog. När mätinstrumentet som kontrollerar vattenståndet vid Léreftshöfuð tillfälligt slutade att fungera tog myndigheterna beslutet att stänga ringvägen. I samband med att mätaren åter började att fungera upphävdes beslutet eftersom ökningen inte hotade vägen.

Det var inte den enda försiktighetsåtgärden. Skyddsvallarna vid den nya bron över Múlakvísl sänktes för att vattnet i en händelse av en översvämning skulle strömma över vägen i stället för att slita med sig bron.

Vattenflödet avtog under torsdagsmorgonen. Det har sitt ursprung vid samma källa, ett geotermiskt aktivt område, som den tidigare översvämningen.

Tre nya calderor upptäcktes på Mýrdalsjökull vid en överflygning i veckan. Den sannolika förklaringen är ökande uppvärmning på grund av magma som rör sig uppåt i berget. De calderor som bildades vid översvämningarna för två veckor sedan har växt något och fyllts med smältvatten, men där beror avsmältningen förmodligen framför allt på sommarvädret.

På grund av det osäkra läget vid Katla har myndigheterna förhöjd beredskap. Det innebär regelbundna flygningar över glaciären för att få syn på eventuella förändringar på Mýrdalsjökull. Även Vatnajökull får ökad uppmärksamhet efter de översvämningar som inträffade där förra veckan efter ett förmodat mindre vulkanutbrott vid Hamarinn.

Veðurstofa Íslands jordskalvsrapport för juni månad visar tilltagande aktivitet vid Mýrdalsjökull. 113 skalv registrerades under perioden, vilket kan tyda på att den säsongsbundna ökningen både kommer tidigare och kraftigare än normalt.

Det kraftigaste skalvet under juni uppmättes till 2,5 på Richterskalan. I juli är toppnoteringen vid Mýrdalsjökull hittills en magnitud på 3,8.

Under juni noterades totalt 1 050 jordskalv på Island. Månaden var förhållandevis lugn vid Vatnajökull, där aktiviteten också har ökat under juli.

Här kan du läsa mer om Katla och i klippet ovan kan du se de calderor som bildades efter översvämningarna för två veckor sedan.

Foto: Oddur Sigurðsson/Veðurstofa Íslands