fredag 8 juli 2011

Rött ljus för smilisar - grönt ljus för hjärtan

En smilis betydde under en kort tid grönt eller rött ljus. Men polisen stoppade de nya trafikljusen i centrala Reykjavík. Akureyri har däremot fått klartecken för att använda hjärtan i trafiksignalerna.

I slutet av förra året ville kommunstyret i Reykjavík göra trafikljusen lite festligare. Trafikljusen för gångtrafikanter vid Lækjargata, Bankastræti och Austurstræti försågs med en smilis för grönt och rött ljus i stället för gubbar.

Idén blev dock kortvarig. Polisen ansåg att smilisarna både var lagvidriga och trafikfarliga. Gunnar Hilmarsson, vakthavande befäl vid polisen i Reykjavík, säger till Eyjan att han inte känner till att de ovanliga trafiksignalerna ska ha orsakat några olyckor, men att de distraherade många trafikanter:
"Lagen är mycket tydlig vad gäller trafikmärken och jag förstår att det här har stört förare och därmed orsakat en risk."
Bästa partiets Karl Sigurðsson, ordförande för miljö- och kommunikationsnämnden, bekräftar för Eyjan att trafikljusen var förvirrande för en del trafikanter. I stället för en grön gubbe var signalen för att gå en smilis på samma typ av ljus som bilisternas, något som visade sig innebära en förväxlingsrisk.

Karl Sigurðsson har dock inte övergett idén. Han hoppas att den kan återuppstå på något sätt:
"Vi letar fortfarande efter ett sätt att få eventuell dispens för det här är kul och väckte uppmärksamhet. Kanske ändrar vi den så att ingen tar fel på grönt ljus och grön smilis. ... Det är också anmärkningsvärt att de i Akureyri använder hjärtan i trafikljusen och att det tydligen är i sin ordning."
Akureyri fick röda hjärtan i trafikljusen i samband med festivalen Ein með öllu... og allt undir år 2008. Och de har blivit kvar sedan dess.