lördag 30 juli 2011

Strandad val - från fest till stinkbomb

Från jackpott till potentiell stinkbomb. En val kan betyda många saker - i vattnet är den en turistmagnet, strandad nu för tiden ett ruttnande kadaver som ingen vill ta ansvar för.

En stor val påträffades i helgen död i Fljótavík på norra Hornstrandir. Området är obebott, men en hel del turister rör sig i naturreservatet under sommaren.

Den döda valen skvalpade med vågorna i viken omkring 20 meter från stranden. Om den flyter i land kommer den snart att förvandla stranden till ett illaluktande berg av ruttnande kött. Ingen vill att det ska hända - men ingen vill heller ta ansvar för den fyra meter långa valen.

I början av 1900-talet betydde en strandad val en dragkamp om köttet. Fattiga och hungrande islänningar var beredda att färdas långa sträckor för att kunna komma över en bit av kroppen. I sagalitteraturen finns också berättelser om hur strandade valar kunde utlösa konflikter när olika klaner stred om köttet.

I dag är läget annorlunda. En strandad val på ägorna betyder antingen stora kostnader för att frakta bort kadavret eller en blivande stinkbomb.

Polisen fick kännedom om den döda valen i söndags. Efter kontakt med samtliga berörda visade det sig enligt rapporten att ingen ville ta ansvar för kroppen. Många uttryckte däremot sin oro för att den skulle spolas i land. I så fall skulle den nämligen snart börja lukta och därmed kunna avskräcka turister.

Än så länge har den dock inte sköljts upp på stranden och syns heller inte längre till i viken. I stället har den drivit något mot Rekavík - men förhoppningen är att den ska sjunka eller spolas ut till havs.

Isländskans ord för jackpott, hvalreki, tycks därmed vara på väg att förlora ursprungsbetydelsen. Hvalreki betyder nämligen även just strandad val, en händelse som i dag inte längre utgör någon vinstlott.

Här kan du läsa mer om strandade valar.