fredag 8 juli 2011

Tacka Islands vulkaner för rekordsommaren

Årets turistsommar är på väg mot rekordsiffror. Aldrig tidigare har så många besökt Island - om inte Hekla bestämmer sig för att sprida lite aska och förstöra festen. Men på sikt betyder vulkanutbrott förmodligen fler turister.

Island lever högt på exotism. Efter finanskraschen vädrade turistnäringen ändå morgonluft, hoppades på utlänningarnas lust att utnyttja kronans ras och satsade som aldrig förr. Så vaknade en vulkan som slumrat i nästan 200 år och sabbade flygtrafiken över hela Europa och orsakade en strid ström av avbokningar.

Den förväntade rekordsommaren 2010 blev ett mellanår. Genom i synnerhet en stark höst landade ändå besökarantalet strax under 2009 års nivå.

I samarbete med Ferðamálastofa rullade turistnäringen ut nätkampanjen Inspired by Iceland, komplett med helylleexotism. Illvilliga tungor döpte snart om marknadsföringsbrontosaurusen till Spammed by Iceland.

Om kampanjen faktiskt hade någon effekt har ingen studerat. De som trotsade Eyjafjallajökull och ändå reste till Island tyckte enligt ett forskningsprojekt vid Háskóli Íslands att vulkanen gjorde trippen mer spännande. Den mediala vulkanpanikens domedagsberättelser var på många håll snarare en bonus än ett orosmoment.

Turistnäringen suckade. Och suckade ännu lite till när Grímsvötn pustade aska över stora delar av södra Island i slutet av maj. Och sucken skulle sannolikt bli ännu lite djupare om Hekla skulle pricka in ett utbrott lagom till årets högsäsong.

Island snittar ett vulkanutbrott vart tredje år under det senaste århundradet, och de intervallerna lär knappast bli glesare med tanke på att landet nu är på väg in i en period där mer vulkanisk aktivitet väntas. Det gäller kanske framför allt Grímsvötn och Vatnajökullområdet, men när Hekla väl har sagt sitt lurar även Katla bakom hörnet. Katla är stor, oförutsägbar och har en helt annan förstörelsekraft än Eyjafjallajökull och Hekla. Att den snart har sussat i ett sekel - med undantag för troliga mindre utbrott som aldrig nådde ytan 1955 och 1999 - gör Katla mer svårbedömd än den på senare tid förhållandevis regelbundna Hekla.

På kort sikt kan vulkanutbrott bli en belastning för turistnäringen. Óli Már Aronsson vid Heklusetrið vid Leirubakki säger till Vísir att en del gäster oroar sig för Hekla och att några har önskat att få fönster utan utsikt över vulkanen:
"Vi har fått några avbokningar, men det är bara från folk som har bestämt sig för att inte resa till Island efter att ha sett nyheter om att Hekla är redo att eruptera. ... För lokalbefolkningen är det här naturligtvis ingenting, men jag känner med vår utländska personal som tycker att det här är något skrämmande."
Vulkanutbrott är inte vardagsmat heller för islänningar. Det är dock en medvetenhet som finns. Statliga RÚV har till och med bestämda spellistor för musik som ska höras i etern vid vulkanutbrott eller andra naturkatastrofer. När radion spelar Mezzofortes "Garden Party" kan nationen andas ut - den signalerar nämligen att faran är över.

Bland isländska experter finns det en utbredd misstro gentemot utländsk media, i synnerhet brittisk sådan. Det senaste året har händelser utan koppling till vulkanisk aktivitet, som jordskalv vid Bárðarbunga och Katla, målats upp som hotande faror.

Ett problem är att journalister och geologer, geofysiker och andra experter inte talar samma språk. Att Hekla är redo att eruptera inom en snar framtid kan betyda om en halvtimme men också om flera år. Det är en nyansering som ofta saknas.

Alla experter är heller inte att lita på. Under Eyjafjallajökullutbrottet fick en larmrapport från Institute for Risk and Disaster Reduction rejält med publicitet - framför allt hemma i Storbritannien men även i Sverige. Det färska institutet debuterade med slutsatser som inte hade godkänts på högstadiet. Genom att jämföra två dagar konstaterades att jordskalven vid Katla ökat med 200 procent och att det förebådade ett utbrott inom en snar framtid.

Den som jämförde med angränsande dagar fick helt andra siffror eftersom det inte fanns något som helst mönster i jordskalven som föranledde den brittiska slutsatsen. Det gick lika bra att välja en annan dag och med precis samma vederhäftighet hävda att skalven minskat med 200 procent. Institutet tog heller inte någon som helst hänsyn till typen av skalv - djupet säger olika saker om vad som händer i vulkanen.

Om skräckpropagandan är dålig för sakligheten är den kanske ändå rätt bra för turismen. Eyjafjallajökulleffekten märks både i statistiken för 2010 och 2011. I april i år gjordes 110 000 övernattningar jämfört med 88 000 samma månad förra året, en ökning med 25 procent. Uppgången i maj var 12 procent, från 106 400 till 119 500 gästnätter, enligt statistik från Hagstofa Íslands.

Jämfört med 2009, som hittills är Islandsturismens rekordår, är utvecklingen inte lika anmärkningsvärd. Men att 65 606 personer enligt Ferðamálastofa reste till eller från flygplatsen i Keflavík under juni i år är ett nytt rekord. Ökningen på 20,6 procent kan dels förklaras med Eyjafjallajökulls avskräckande effekt förra året, dels med ett större utbud av flyg till Island i år. Dessutom fortsätter islänningarnas resande att öka.

Hekla har tidigare mullrat, spridit aska och lava i över ett år. Det förväntade utbrottet skulle knappast bli så omfattande, även om en monstereruption inte på något sätt går att utesluta. Vulkanen ligger inte under en glaciär vilket minskar risken för explosioner som sprider aska mot det europeiska fastlandet - även om 1947 års eruption i dag sannolikt hade besvärat flygtrafiken en hel del. Eyjafjallajökull var lite besvärlig i fjol, men är förmodligen huvudförklaringen till flygbolagens intresse för Island i år.

Exotism lockar. Och de resenärer som kommer till Island är statistiskt lite annorlunda - de är aningen äldre, tjänar tillräckligt för att stå ut med biluthyrarnas ockerpriser och vill uppleva naturen. Så länge Hekla bara pyser lite lagom mycket utan att göra turisterna alltför sotsvedda kommer vulkanen tillsammans med sina kamrater Katla, Eyjafjallajökull och Grímsvötn att borga för många framtida rekordsomrar.

Här kan du läsa mer om Hekla och här mer om rapporten från Institute for Risk and Disaster Reduction.