lördag 9 juli 2011

Vulkanutbrott vid Katla - invånare evakuerade

Ett mindre vulkanutbrott tros ha börjat vid Katla tidigt i morse. Översvämningarna sköljde bort en bro och förstörde flera vägar. Lokalbefolkningen har evakuerats och ringvägen spärrats av.

Strax före midnatt lokal tid kom de första tecknen på vulkanisk aktivitet. Floden Múlakvísl svämmade över av vatten från södra Mýrdalsjökull. Vattnet hade en kraftig lukt av svavelväte.

Översvämningarna kulminerade under morgonen. En fem meter hög flodvåg av smältvatten och is från glaciären spolade bort den 128 meter långa bron över Múlakvísl. Bara sex minuter innan hade myndigheterna fattat beslutet att spärra av ringvägen på grund av det snabbt stigande vattenståndet.

Att bron förstördes innebär att ringvägen kan bli stängd i upp till tre veckor.

Totalt 19 gårdar i närheten av Vík í Mýrdal har evakuerats på grund av risken för mer omfattande översvämningar. Personer som befinner sig i området uppmanas av Almannavarnir att hålla sig undan de översvämmade floderna eftersom de vulkangaser som följer med vattnet är giftiga. Det är också förbjudet att ta sig upp på Mýrdalsjökull.

Flera sprickor i glaciären har bildats under natten. Än så länge tycks omfattningen av utbrottet vara litet, och om det inte ökar i storlek är det tveksamt om det kommer att bryta igenom Mýrdalsjökulls istäcke.

Radarutrustning har flyttats från flygplatsen i Keflavík till Mýrdalsjökull. Om aska skulle börja falla från vulkanen mäter den omfattningen av eventuella askmoln.

Än så länge påminner utbrottet om 1955 års förmodade eruption. Då noterades flera mindre jordskalv, svavelvätelukt och översvämningar, men något utbrott nådde aldrig ytan.

Att det faktiskt rör sig om ett nytt utbrott är ännu inte bekräftat, men alla data tyder på det. Flera grunda jordskalv har ägt rum vid Mýrdalsjökull, vilket kan betyda att magman rör sig uppåt i berget. Rörelserna i berget ökade kraftigt under natten men har efterhand minskat något, men ligger alltjämt långt över normala nivåer.

Den andra tänkbara förklaringen till översvämningarna är att geotermiskt vatten som samlats under glaciären har skapat ett sådant tryck att det nu pressar sig ut ur Mýrdalsjökull.

Situationen i nuläget är oviss. Om det rör sig om ett vulkanutbrott, vilket är det mest sannolika, är det knappast den stora eruption som många fruktat. De senaste veckorna har jordskalven ökat i antal vid Mýrdalsjökull, med en serie av mindre skalv under gårdagen. De har dock tidigare inte kopplats ihop med någon vulkanisk aktivitet.

Katla erupterade senast år 1918, men har vid åtminstone två tillfällen, 1955 och 1999, haft troliga mindre utbrott som aldrig brutit igenom glaciären och därför inte kunnat bekräftas. År 1999 svämmade Jökulsá á Sólheimasandi över utan att orsaka några skador.

Dagens händelser är än så länge på ungefär samma nivå. Och om Katla inte får mer kraft är det inte troligt att eruptionen blir synlig den här gången heller.

Här kan du läsa mer om Katla och här se webbkameror som visar vulkanen.

Grafik: Veðurstofa Íslands

Andra medier om Katla:
Isländsk monstervulkan har vaknat: Expressen
Katla börjar vakna till liv: Aftonbladet
Evakuering på Island: Svenska Dagbladet