fredag 5 augusti 2011

Efter Existas miljardförluster - chefer återbetalar bonus

Trots miljardförluster fick ändå Existas toppchefer bonus. Nu har bolagets nya ledning kommit överens om att de ska betala tillbaka pengarna. Samtidigt dömer tidigare storägaren Lýður Guðmundsson ut kritiker som lika naiva som Justin Biebers fans.

År 2008 redovisade Exista det då sämsta resulatet i Islands historia. Investmentbolaget gjorde en förlust på 206 miljarder isländska kronor, det egna kapitalet minskade med 90 procent och tillgångarnas värde med 70 procent.

Kräftgången för Exista fortsatte. I bokslutet för 2009 uppgick förlusten till 242 miljarder. Ändå fick toppcheferna Erlendur Hjaltason och Sigurður Valtýsson 10 miljoner isländska kronor var i bonus. Andra nyckelpersoner i företagsledningen fick lägre bonusutbetalningar.

Nu har den tidigare ledningen gått med på att betala tillbaka ersättningen. Styrelseordföranden Pétur J. Eiríksson säger till Fréttablaðið att "det borde ha stått klart för dem att företaget inte hade råd att betala de här bonusarna".

Förre storägaren Lýður Guðmundsson anser dock att Exista har oförtjänt dåligt rykte. Han skriver i Fréttablaðið att den parlamentariska kriskommissionen vilseleder allmänheten genom att hävda att Exista försökte tjäna på den isländska kronans ras. Ett sådant agerande hade, enligt Lýður Guðmundsson, gått emot Existas intressen eftersom bolaget hade stora aktieposter i inhemska företag som exempelvis Kaupþing.

Lýður Guðmundsson sågar också medierapporteringen om finanskraschen och dess efterverkningar. Han hävdar att isländsk press sväljer information från åklagarämbetet lika okritiskt som den trumpetade ut bankernas framgångsberättelser under åren före krisen.

Både media och utredare tycks enligt Lýður Guðmundsson ha förblindats av rådgivaren Eva Jolys synsätt, att krisen till stor del var en konsekvens av kriminella handlingar. Bland dem som utpekas som naiva finns även programledaren Egill Helgason och ekonomiprofessorn Þorvaldur Gylfason:
"Deras agerande runt henne påminde obarmhärtigt mycket om beteendet hos amerikanska småtjejer när de kommer nära popstjärnan Justin Bieber."
Lýður Guðmundsson medger att han fattade flera olyckliga beslut i samband med finanskraschen. Men det, skriver han, innebär inte att de är brottsliga:
"Naturligtvis begick jag många misstag. Och uppenbart så dåliga att jag förlorade merparten av mina tillgångar. Vid det särskilda åklagarämbetets utredningar måste det göras skillnad på straffbara gärningar och beslut som visade sig vara dåliga."
Egill Helgason skriver i ett blogginlägg att han tar lätt på Lýður Guðmundssons påståenden. Han anser att det är bevisat att bolag som Exista, Baugur och Milestone spelade avgörande roller i samband med bankkollapsen, och att Lýður Guðmundssons text luktar pr-konsulter lång väg:
"Det är som att de här människorna inte förstår allvaret. Skadan som de orsakade det isländska folket uppgår till flera hundra miljarder kronor. Men för dem är allt det väldigt trivialt. De är förövarna i den största tragedin i det moderna Islands historia - det går inte att pladdra sig bort från det i insändare."
Här kan du läsa mer om Exista.