fredag 30 september 2011

Bauhaus på väg att öppna på Island

Det enorma varuhus som byggdes i Reykjavíks utkanter har stått tomt i tre år. Men nu kan Bauhaus vara på väg att öppna på Island. Byggjättens toppchefer har nyligen besökt landet för att granska konkurrensen.

Vid Úlfarsfell längs med Vesturlandsvegur står ett ofrivilligt monument över finanskrisen. Bauhaus första etablering på Island skulle göras i ett skräddarsytt bygge på 20 000 kvadrat och en enorm parkeringsplats. Personal fanns på plats och dörrarna skulle slås upp lagom till julhandeln.

Så kom krisen. Byggbranschen drabbades hårt - flera projekt avbröts samtidigt som den plötsliga utflyttningen såg till så att det fanns flera tusen lediga bostäder i Reykjavíkområdet. Marknaden för ännu ett byggvaruhus sipprade i väg lika snabbt som landets sista valutareserver.

Bauhaus valde att lägga lanseringen på is. Sedan dess har parkeringsplatsen inte använts av andra än bilister med förkärlek för bränt gummi och däckspår i asfalten.

Men nu ser det ut som att varuhuset kan vara på väg att öppna. Bauhaus vd i Norden, Mads Jørgensen, besökte nyligen Island tillsammans med marknadschefen Kenn Pedersen. Han säger till Fréttablaðið att syftet var att ta pulsen på det ekonomiska klimatet:
"Vi anser att det åter är på väg att uppnås stabilitet på Island, och det var en förutsättning för att vi undersökte en öppning. ... Eftersom vi har en byggnad som är redo för verksamhet är det naturligt för oss att nu bedöma om tidpunkten för att öppna är rätt."
Under vistelsen på Island såg Bauhauscheferna till att bli skjutsade till de blivande huvudkonkurrenterna, Byko och Húsasmiðjan. Mads Jørgensens assistent, Grethe Juhl, bekräftar i DV att de har besökt konkurrerande byggvaruhus:
"Vi besöker många butiker på Island för att utvärdera läget. Annars går det inte att analysera marknaden. Det gör vi till exempel även här i Danmark för att bedöma företagets position."
Något beslut om att öppna det varuhus som stått klart i tre års tid är ännu inte fattat. Grethe Juhl säger dock till DV att förutsättningarna ser bättre ut nu än tidigare:
"Vi har utvärderat situationen och tror att det nu finns utsikter för att den isländska ekonomin börjar bli stabil."
Här kan du läsa mer om Bauhaus.